Breivik in maart al in beeld van Noorse politie

In maart trok Anders Behring Breivik, die bekend heeft verantwoordelijk te zijn voor de twee dodelijke aanslagen in Noorwegen van afgelopen vrijdag, al de aandacht van de Noorse politie.

De aankoop van 15 euro aan chemicaliën bij een bedrijf in Polen werd als verdacht bestempeld, maar niet belangrijk genoeg om verder te onderzoeken, meldt persbureau AP. Breivik kwam op een lijst te staan omdat het Poolse chemicaliënbedrijf door de politie al onder de loep werd genomen. De aankoop bleek uiteindelijk legaal te zijn, waardoor het onderzoek gestaakt werd.

In zijn manifest (video) beschrijft Breivik de aankoop van natriumnitriet uit Polen. Dit is een kankerverwekkende stof die sterk kan reageren met brandbare stoffen waarbij brand of explosies kunnen ontstaan. Breivik schrijft in zijn manifest dat hij bezorgd was dat zijn aankoop bij de grens tegen zou worden gehouden. Het is onduidelijk of de gekochte natriumnitriet de aankoop is die bij de Noorse politie als verdacht werd bestempeld.

Dit bericht wordt bijgewerkt.

    • Hans Klis