Brad Pitt zoekt een beer in de wildernis

De Parade. Soft erotische voorstelling, Pauvre Lola en Einde Oefening. Gezien: 24/7 Moreelsepark, Utrecht. T/m 31/7. Inl: deparade.nl***;*** ;****

Eindelijk: subversief theater. Op de Parade ironiseert de groep MTG Blont het begrip ‘toptheater’, dat reguliere gezelschappen in de strijd werpen om aandacht. Vorig jaar won MTG BLont de IT’s Parade Parel, nu volgt een wervelende show met noodzakelijke ingrediënten voor toptheater: humor, seks, destructie, ontroering en moraal.

Ontroering is het allermooist: vertederd laten de acteurs twee kuikentjes rondscharrelen. In de onontbeerlijke seksscènes doet het publiek mee: de lieftallige gastvrouwe kronkelt over het podium, doet verleidelijk de lapdance. Humor is een ernstige zaak, zo blijkt uit de rationele analyse van een act. De opbouw altijd in drieën, begeleid door fijne ketelmuziek met toeters.

Ook in Pauvre Lola mag het publiek meedoen. Dat lijkt de trend op de Parade: publieksparticipatie. Actrice Stephanie Louwrier stort zich met duizelingwekkende vaart in een ultrakorte uitbeelding van de film Legends of the Fall.

Alles in Louwriers hevige performance draait om Brad Pitt die de beer eerst in de wildernis zoekt, maar uiteindelijk de beer in zichzelf ontmoet. Dan laat ook de actrice het beest in zichzelf los, en weet van geen ophouden in een bizar spel vol associaties. De Lola van Louwrier is een ongeleid projectiel, helaas té gretig in haar verlangen contact te zoeken met het publiek. Het beest mag heus los in de speler, maar er is veel voor te zeggen de vierde wand in ere te herstellen.

Dat doet de groep Gasten met Einde Oefening wel. Vier spelers brengen een briljante hommage aan Edward Albee’s Who’s Afraid of Virginia Woolf? met scènes die zo hard en grimmig zijn, als bijna nooit eerder in het reguliere „toptheater” gezien. George en Martha verlustigen zich in het „gastje pesten” van het beduusde stel Nick en Honey. Hier overheerst destructie. Wat een ijselijke theaterkracht is dat. Misschien zelfs meer dan ontroering.