Bond girl met Nederlandse roots

Actrice Linda Christian is dit weekend op 87-jarige leeftijd overleden.

De eerste Bond girl is gestorven, aldus de internationale persbureaus. Maar twijfelachtig is die benaming wel. Linda Christian, die dit weekeinde op 87-jarige leeftijd overleed, speelde weliswaar in 1954 een ravissant gebouwde jongedame in een verfilming van het James Bond-verhaal Casino Royale, maar dat was een Amerikaanse tv-productie – ver voordat de gentleman-spion een bioscoopheld zou worden. En ook de rest van haar filmografie is niet veel indrukwekkender; verder dan de status van B-ster heeft ze het nooit geschopt.

Wat echter in geen van die persberichten wordt vermeld, is de hoofdrol die ze in 1966 speelde in de Nederlandse film 10:32. Als dochter van de Nederlandse ingenieur Gerard Welter, werkzaam bij de Mexicaanse vestiging van Shell in Mexico en getrouwd met een Mexicaanse vrouw, bleek ze immers uitstekend Nederlands te spreken. En dat die productie een van de slechtste uit de hele Nederlandse filmgeschiedenis zou worden, was haar schuld niet.

10:32 was een initiatief van de latere TROS-oprichter Joop Landré, die een paar jaar eerder 400.000 gulden had gekregen van de schatrijke Rotterdamse reder Anton Veder om een filmproductiebedrijf op te zetten. Van dat bedrag maakte hij achtereenvolgens Makkers staakt uw wild geraas, Het mes en Rififi in Amsterdam. En toen was er nog net genoeg geld over voor een vierde film. Dat moest een thriller worden, bedacht Landré, over een fatale vrouw (Linda Christian) wier echtgenoot vermoord lijkt te zijn door haar jonge minnaar (Eric Schneider). De regie kwam in handen van de Amerikaanse Arthur Dreifus, die eerst ruzie maakte met scenarist Leo Derksen en daarna een warboel van een film afleverde. Tijdens haar verblijf in Nederland kon Linda Christian het overigens uitstekend vinden met Toon Hermans, die naar de opnamen kwam kijken.

Landré weet het debacle uiteindelijk vooral aan zichzelf. „Ik heb veel te weinig lef gehad”, schreef hij in zijn memoires. „Ik had die Linda Christian spiernaakt op het doek moeten zetten, dan was er veel meer over te doen geweest. Er had veel meer seks in moeten zitten.”