Poolse handelaar in chemicaliën opgepakt om aanslagen Oslo

Noorse strijdkrachten positioneren zich in het regeringscentrum waar vrijdag de bom ontplofte die mogelijk met uit Polen afkomstige chemicaliën is gefabriceerd. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

In Polen heeft de politie een man gearresteerd die in verband wordt gebracht met de bomaanslag in Oslo. Dat meldt de Noorse omroep NRK vandaag op basis van berichten in Poolse media. Volgens Reuters is de man ondervraagd en is er een loods doorzocht.

Het Poolse Openbaar Ministerie zegt dat er mogelijk een link is met de aanslagen in Noorwegen. De man die is opgepakt zou een bedrijf runnen dat chemische producten verkoopt via internet. De stoffen zijn niet illegaal en voor iedereen verkrijgbaar, laat de Poolse veiligheidsdienst weten. Het zou gaan om synthetische meststoffen die ook elders in Europa te koop zijn.

De politie kwam de Pool op het spoor dankzij de gedetailleerde beschrijving die aanslagpleger Anders Behring Breivik geeft in zijn manifest.

Breivik zou in het ruim 1.500 pagina’s tellende stuk hebben vermeld dat hij bestanddelen voor zijn bom bestelde in Polen. Een woordvoerder van de Poolse politie, Mariusz Sokolowski, bevestigt dat op verzoek van de Noorse autoriteiten is gehandeld. Het lijkt er nu vooralsnog op dat de Pool alleen “commerciële contacten” had met Breivik.