Impasse Amerikaans schuldenplafond blijft, beide partijen presenteren plannen

Caption: A trader smokes a cigarette outside of the New York Stock Exchange in New York July 25, 2011. The Democratic-led Senate and Republican-led House of Representatives consider rival plans this week to reduce the deficit and raise the debt ceiling. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)
Caption: A trader smokes a cigarette outside of the New York Stock Exchange in New York July 25, 2011. The Democratic-led Senate and Republican-led House of Representatives consider rival plans this week to reduce the deficit and raise the debt ceiling. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) Man rookt voor de New York Stock Exchange, de grootste aandelenbeurs ter wereld. Reuters / Lucas Jackson

De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner presenteerde vanavond een nieuw plan om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen. Volgens hem is het “onverantwoordelijk” als president Brack Obama over dit nieuwe voorstel zijn veto uitspreekt.

Dat meldt persbureau Reuters. Eerder vanavond werd bekend dat het Witte Huis een plan van de Democratische meerderheid in de Senaat steunt om de schulden van de Verenigde Staten terug te brengen. Het plan zou volgens de Amerikaanse regering “redelijk” zijn en de steun moeten “krijgen van beide partijen”. In dit plan worden bezuinigingen van bijna 2 biljoen euro bij onder andere Defensie voorgesteld om de impasse tussen de Democraten en Republikeinen te doorbreken en het schuldenplafond van ruim tien biljoen euro te verhogen.

De leider van de Democratische meerderheid in de Senaat, Harry Reid, legt tijdens een persconferentie in Washington het plan uit, waarin zijn partij de Republikeinen tegemoet komt:

De Amerikaanse overheid heeft nog tot 2 augustus totdat de staatskas leeg is. De president wil dat het Congres toestemming geeft om het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen. Op die manier kan de overheid nog steeds geld lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen. Obama eist dat deze oprekking gepaard moet gaan met een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders doet zich binnen de kortste keren weer een schuldencrisis voor.

Reuters legt het schuldenplafond uitgebreid uit:
http://youtu.be/lzcCoyJBMSU

Obama heeft het grondwettelijke mandaat het schuldenplafond eigenhandig te verhogen, maar dat zou volgens de Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, schadelijk zijn voor het economische herstel van de VS. Vanavond waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds de VS nog dat het schuldenplafond snel moet worden verhoogd en dat de Amerikaanse schulden beteugeld moeten worden omdat dit de wereldeconomie schaadt.

Vannacht om twee uur Nederlandse tijd zal Obama een persconferentie geven over de impasse rond het verhogen van het schuldenplafond, meldt persbureau AP. Vrijdag liet Boehner Obama nog weten de gesprekken over het verhogen van het schuldenplafond te staken. De Republikeinse leider belde Obama om hem te vertellen dat hij geen vertrouwen meer had in het bereiken van een compromis. Gisteren liet de Republikein desondanks weten dat hij nog steeds hoopte dat er een bezuinigingspakket gepresenteerd kan worden om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen, waarin alle partijen zich kunnen vinden.