Zinkende boot zorgde voor ‘trage’ politieactie Utøya

Caption: Armed police officers are seen on the island of Utoya, Norway Saturday, July 23, 2011. The 32-year-old man suspected in bomb and shooting attacks that killed at least 91 people in Norway bought six tons of fertilizer before the massacres, the supplier said Saturday as police investigated witness accounts of a second shooter. Norway's prime minister and royal family visited grieving relatives of the scores of youth gunned down in a horrific killing spree on an idyllic island retreat. A man who said he was carrying a knife was detained by police officers outside the hotel, as the shell-shocked Nordic nation was gripped by reports that Norwegian gunman may not have acted alone. (AP Photo/Matt Dunham)
Caption: Armed police officers are seen on the island of Utoya, Norway Saturday, July 23, 2011. The 32-year-old man suspected in bomb and shooting attacks that killed at least 91 people in Norway bought six tons of fertilizer before the massacres, the supplier said Saturday as police investigated witness accounts of a second shooter. Norway's prime minister and royal family visited grieving relatives of the scores of youth gunned down in a horrific killing spree on an idyllic island retreat. A man who said he was carrying a knife was detained by police officers outside the hotel, as the shell-shocked Nordic nation was gripped by reports that Norwegian gunman may not have acted alone. (AP Photo/Matt Dunham) Gewapende politie-agenten zaterdag op het eiland Utøya. Foto AP / Matt Dunham

Het bijna zinken van een overbeladen politieboot en de beslissing om te wachten op een speciale politie-eenheid zorgden ervoor dat de Noorse politie pas een uur na de eerste melding van de schietpartij het eiland Utøya kon bereiken.

Dat heeft politiechef Erik Berga van de noordelijke Buskerud gemeente aan persbureau Reuters verklaard. Brega: “de boot was te klein en was te zwaar beladen met materieel”. Hierdoor begon volgens hem de boot uit het nabijgelegen Hoenefoss te zinken. Doordat de lokale politie daarnaast besloot te wachten op een speciale ‘Delta’ politie-eenheid kon de schutter op het eiland bijna een uur lang zijn gang gaan. Volgens eerdere berichtgeving was dat anderhalf uur.

Dit zijn helikopterbeelden waarop te zien is dat politieagenten het eiland onderzoeken:

Sissel Hammer, politiechef van de stad Hoenefoss iets minder dan tien kilometer van Utøya, begrijpt de kritiek op het trage optreden van de politie, maar zegt dat zij zo snel handelde als mogelijk was. Hammer:

“Ik vraag om begrip voor het feit dat de agenten van de speciale eenheid er zo lang over deden. Zij moeten eerst ingelicht worden, waarna zij zich in beschermende kleding moeten hijsen, bewapenen en naar het eiland moesten reizen.”

Critici binnen de Noorse politie beklagen zich al langer over de slechte bereikbaarheid van de Delta politie-eenheid. Uiteindelijk bereikte deze speciale agenten Utøya door recreatieboten te vorderen. Volgens bronnen binnen de Noorse politie vindt er op dit moment een hevig debat plaats over de manier waarop de eerste politieagenten ter plaatse reageerden op de melding van de schietpartij die tot nu toe het leven heeft gekost van 93 mensen.

Op het eiland Utøya opende de rechts-extremistische Anders Breivik, gekleed in een politie-uniform, het vuur in een jeugdkamp georganiseerd door de regeringspartij.