Vijftien verbeterpunten voor kerncentrale Borssele

Caption: Nederland, Borssele, 2-9-2009. Foto Maarten Hartman Kerncentrale . Elektriciteits Productiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ), Zeedijk 32 in Borssele. Splijtstofopslagbassin . Splijtstofopslagbassin kerncentrale Borssele. Foto NRC / Maarten Hartman

De kerncentrale in Borssele heeft vijftien verbeterpunten gevonden die de veiligheid nog beter moeten waarborgen.

Dat concludeert eigenaar EPZ na een eigen ‘stresstest’ naar de veiligheid van de centrale. De uitslag van die test is in orde, stelt EPZ.

De vijftien geconstateerde verbeterpunten zijn voornamelijk van procedurele aard. Daarnaast zijn er enkele verbeteringen aan de installatie, zoals het verbeteren van een elektrische aansluiting op een van de reservekoelmiddelsystemen. Ook gaat de EPZ de brandweervoorzieningen beter bestendig maken tegen eventuele aardbevingen.

Het onderzoek naar de veiligheid van de kerncentrale in Borssele is gedaan naar aanleiding van de ramp in Japan. Later dit jaar volgt een onafhankelijke Europese stresstest, meldt persbureau Novum.

    • Hans Klis