Verdachte aanslagen Noorwegen morgen voorgeleid

Caption: A woman holds a rose as she arrive to pay tribute to victims of the twin attacks at a memorial service at Oslo Cathedral, Sunday, July 24, 2011. The man blamed for attacks on Norway's government headquarters and an island retreat for young people that left at least 93 dead said he was motivated by a desire to bring about a revolution in Norwegian society, his lawyer said Sunday. (AP Photo/Emilio Morenatti) Een vrouw bezoekt de herdenkingsceremonie in Oslo voor de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag. Foto AP / Emilio Morenatti

Anders Behring Breivik zal morgen voorgeleid worden aan de rechter.

Dat heeft de Noorse politie vanavond laten weten tijdens een persconferentie, meldt persbureau AFP. De rechter zal morgen beslissen over de voorlopige hechtenis van Breivik, de man die bekend heeft schuldig te zijn aan het doodschieten van zeker 86 mensen op het Noorse eiland Utøya en een bomaanslag in de hoofdstad Oslo. Volgens de politie had Breivik nog volop munitie toen hij zich vrijdag aan de politie overgaf.

Op het eiland Utøya opende hij, gekleed in een politie-uniform, het vuur in een jeugdkamp georganiseerd door de regeringspartij, de Noorse Arbeidspartij. Breivik heeft ook bekend verantwoordelijk te zijn voor de bomaanslag in het centrum van Oslo waarbij zeven mensen omkwamen.

Breivik kondigde zijn daden aan in een manifest, de ‘Onafhankelijheidsverklaring van Europa’. De strekking daarvan legde hij vast op video, die eindigt met enkele foto’s van de zelfbenoemde martelaar.