Terreurhandleiding Breivik ‘gevaarlijker dan die van Al-Qaeda’

A combination of images grabbed on Facebook (at R) and on YouTube (the four others) shows Anders Behring Breivik, the man identified by Norwegian police as the gunman and alleged bomber behind the attack on government buidlings and the Labour party youth camp in Oslo on July 22 , 2011. Anders Behring Breivik, the suspect in Norway's twin attacks that killed at least 92 and wounded 97 says he acted alone, police said on Juy 24, 2011, in a "cruel" but "necessary" slaughter planned over many months. Anders Behring Breivik, 32, was arrested for allegedly shooting at least 85 people dead on the island and killing seven more in a car bomb explosion which ripped through central Oslo. AFP PHOTO / FACEBOOK - YOUTUBE
A combination of images grabbed on Facebook (at R) and on YouTube (the four others) shows Anders Behring Breivik, the man identified by Norwegian police as the gunman and alleged bomber behind the attack on government buidlings and the Labour party youth camp in Oslo on July 22 , 2011. Anders Behring Breivik, the suspect in Norway's twin attacks that killed at least 92 and wounded 97 says he acted alone, police said on Juy 24, 2011, in a "cruel" but "necessary" slaughter planned over many months. Anders Behring Breivik, 32, was arrested for allegedly shooting at least 85 people dead on the island and killing seven more in a car bomb explosion which ripped through central Oslo. AFP PHOTO / FACEBOOK - YOUTUBE De 32-jarige Anders Behring Breivik heeft bekend schuldig te zijn aan de aanslagen in Noorwegen van afgelopen vrijdag. Foto AFP / Facebook - YouTube

De terreurhandleiding van Anders Behring Breivik maakt van de zogenoemde jihad-encyclopedie van Al Qaeda een padvindersboek. Dat zegt NRC-wetenschapsredacteur Karel Knip. Deel 2 van een tweeluik over het manifest van de Noorse schutter.

Redacteuren Dick van Eijk en Karel Knip van NRC Handelsblad bestudeerden het manifest ‘Onafhankelijheidsverklaring van Europa’ van 1500 pagina’s. (lees hier deel 1: Manifest Noorse schutter is een ‘handleiding voor een oorlog’)

Karel Knip, die in het verleden regelmatig schreef over terreurhandleidingen, noemt de aanwijzingen van Breivik een “groot gevaar voor de veiligheid”. Hij analyseert in het eerste deel van zijn manifest (video) nauwkeurig en zeer uitgebreid de literatuur op internet waarmee mogelijkerwijs explosieven gemaakt kunnen worden.

Breivik koos voor hetzelfde explosief dat gebruikt werd voor de aanslag in Oklahoma

In zijn manifest verdiept Breivik zich in de wetenschap achter de opbouw van munitie en explosieven. Bovendien beschrijft hij nauwgezet de verwerkbaarheid en de verkrijgbaarheid van de grondstoffen. Knip:

Als een professional wijst hij de aanmaak van al te gevoelige explosieven van de hand. Al in een tamelijk vroeg stadium kiest Breivik voor de productie van ANFO-springstof (wiki), het soort explosief dat ook is gebruikt voor de aanslag op het Murrah-gebouw in Oklahoma (1995).

‘Manifest vult bestaande terroristenliteratuur aan met nuttige weetjes’

Volgens Knip baseert Breivik zich voornamelijk op Amerikaanse literatuur, waarop ook op het web circulerende trainingshandleidingen van Al-Qaeda zijn gebaseerd.

Maar het gevaarlijke aan het manifest is volgens Knip, dat hij heel veel gevaarlijke nuttige kennis heeft toegevoegd aan de bestaande literatuur. Zo beschrijft hij in detail onder andere hoe je kunstmest, dat vanwege Europese regelgeving minder explosief is gemaakt, juist weer explosief maakt. Juist deze kennis, om binnen de Europese mogelijkheden explosieven te kunnen maken, is het meest verontrustend vindt Knip:

In 32 pdf-pagina’s beschrijft hij hoe hij zelf zijn explosief maakte. Wat de moeilijkheden waren, wat er mis ging, hoeveel tijd het kostte, en hoeveel (hoe weinig) geld. Al doende onthult hij de pijnlijke waarheid dat een vernietigende bom binnen een paar maanden is samen te stellen, vooropgesteld dat men ergens een afgelegen werkplaats of garage vindt waar dat ongestoord is te doen. Het makkelijkst is de route als men wordt erkend als landbouwer of tuinder, dan zijn de zakken ammoniumnitraat nog dezelfde week in huis. Maar amoniumnitraat wordt ook nog op grote schaal verkocht voor het gebruik als koudmakend mengsel als er in het vakantiehuisje of de boot geen gewone koeling is.

In het manifest benadrukt Brevik zelf dat hij een slechte chemicus is. En dat blijkt ook uit het document, oordeelt Knip. Maar de Noor heeft door te experimenteren met de kennis van de literatuur op internet eigenhandig werkende explosieven gemaakt. En dat is volgens Knip beangstigend, want zoals Brevik zelf beschrijft in zijn manifest: “als ik het kan, kan iedereen het”

‘Brevik had een alarmerende kennis over kwetsbaarheden kerncentrales’

De aanwijzingen die Breivik geeft voor de vervaardiging van giftige munitie (geweerpatronen met uitgeholde kogelpunten waarin bijvoorbeeld het giftige nicotine of ricine is ondergebracht) doen in meerdere opzichten wereldvreemd aan, schrijft Knip. Maar ook die munitie lijkt gemakkelijk te maken te zijn. Breivik kan zonder moeite zuivere nicotine bij een Chinese handelsonderneming bestellen.

Of hij de vergiftigde munitie ook heeft toegepast is niet duidelijk. Maar het zou Knip niet verbazen als hij dit wel heeft gedaan.

“Het is moeilijk om mensen die wegrennen zomaar dood te schieten, ik verbaas me dan ook over het grote aantal dodelijke slachtoffers. Misschien zal later blijken of Brevik vergiftige munitie heeft gebruikt”.

In zijn “ideologische en praktische handleiding voor een oorlog” bespreekt Breivik ook kerncentrales als doelwitten. En vooral de nauwkeurigheid waarmee hij de kwetsbaarheden bespreekt is alarmerend. Knip:

Hij geeft nauwkeurige beschrijvingen van de verschillende soorten beschermende insluitsystemen die de centrales bezitten en bespreekt welke het kwetsbaarst zijn. Hij blijkt tot in detail op de hoogte van de ligging en de vermogens van de kerncentrales, en toont aan de verschillende werkingsprincipes te doorgronden. Ook bespreekt hij de ‘vuile bom’.

Deze terreurhandleiding van Breivik is nauwkeuriger en uitgebreider dan die voor Al-Qaeda, en dat is het meest verontrustende. Het manifest van de Noor vormde de blauwdruk en de rechtvaardiging van twee aanslagen in Noorwegen waarbij tot nu toe 93 mensen omkwamen. Een blauwdruk waarin hij toekomstige ‘martelaars’ aanraadt goed voor hun uiterlijk te zorgen, door middel van bodybuilding en zonnebanken, omdat je jezelf vereeuwigt met je misdaden en je er dus goed uit moet zien.

Lees ook de analyse van NRC-redacteur Dick van Eijk: Manifest schutter is een ‘handleiding voor een oorlog’

Lees morgen in nrc.next en NRC Handelsblad een uitgebreidere analyse van het manifest.