Republikeinen hopen nog steeds op oplossing impasse schuldenplafond

US President Barack Obama speaks with US Speaker of the House John Boehner during a meeting in the Cabinet Room at the White House in Washington, DC, on July 23, 2011. Obama summoned top lawmakers for crisis talks Saturday on averting an August debt default that could send shockwaves through the fragile global economy. With an August 2 deadline fast approaching, Obama warned that polarized lawmakers must have a plan for raising the $14.3 trillion US debt ceiling by the time world markets pass judgment Monday on the stalemate. TOPSHOTS / AFP Photo / Jewel Samad Gisteren spraken president Barack Obama en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, over het verhogen van het schuldenplafond in Washington. Foto AFP / Jewel Samad

De Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden John Boehner hoopt nog steeds dat er een bezuinigingspakket gepresenteerd kan worden om het Amerikaanse schuldenplafond te verhogen, waarin alle partijen zich kunnen vinden.

Bovendien benadrukt hij dat het laatste bod aan president Barack Obama nog steeds op tafel ligt om tot een overeenstemming te komen, meldt persbureau Reuters. Het aanbod van Boehner houdt in dat bezuinigingen in twee stappen worden ingevoerd en zo’n achthonderd miljard aan nieuwe belastinginkomsten.

Boehner: desnoods ondernemen Republikeinen alleen actie

Vrijdag liet Boehner Obama nog weten de gesprekken over het verhogen van het schuldenplafond te staken. De Republikeinse leider belde Obama om hem te vertellen dat hij geen vertrouwen meer had in het bereiken van een compromis. Zowel Obama als Boehner praten dit weekend afzonderlijk met Congresleden hoe een uitweg uit de impasse kan worden gevonden.

Boehner geeft de voorkeur aan een compromis waarin zowel de Democraten als zijn eigen partij zich kunnen vinden, maar mocht het noodzakelijk zijn zullen de Republikeinen “op eigen houtje handelen” om uit de impasse te komen.

‘Schadelijk als Obama eigenhandig schuldenplafond verhoogt’

De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, zei vandaag in een interview met het actualiteitenprogramma ‘This Week‘ op ABC dat Obama niet eigenhandig via zijn grondwettelijke mandaat het schuldenplafond mag verhogen. Dit zou volgens hem een “niet bruikbare” optie zijn die de “schadelijke” gevolgen voor de Amerikaanse economie niet beperkt.

De Amerikaanse overheid heeft nog tot 2 augustus totdat de staatskas leeg is. De president wil dat het Congres toestemming geeft om het schuldenplafond met ruim anderhalf biljoen euro te verhogen. Op die manier kan de overheid nog steeds geld lenen om uitkeringen en rente op bestaande schulden te betalen. Obama eist dat deze oprekking gepaard moet gaan met een langetermijnstrategie voor het verlagen van de staatsschuld. Anders doet zich binnen de kortste keren weer een schuldencrisis voor.

Een korte uitleg van de impasse over het schuldenplafond van de NOS: