Politieman een van eerste slachtoffers schietpartij Utøya

Een vrouw steekt een kaarsje aan op een gedenkplaats op een eiland tegenover Utøya. Foto AP / Frank Augstein

Een politieman was vermoedelijk een van de eerste slachtoffers van de schutter op het Noorse eiland Utøya.

Hij werkte in zijn vrije tijd als beveiliger en was ingehuurd voor het jongerenkamp dat op het eiland door de Noorse Arbeidspartij was georganiseerd. Dat heeft de voorzitter van de politiebond van Oslo, Sigve Bolstad, vanavond bekendgemaakt.

De mededeling werpt nieuw licht op de verwarring die ooggetuigen van het anderhalf uur durende bloedbad beschrijven, meldt persbureau AP. De 32-jarige Anders Behring Breivik was verkleed als politieman en sommige deelnemers aan het jeugdkamp kwamen nietsvermoedend op hem aflopen, in de veronderstelling dat zij bij hem veilig waren.

Breivik heeft bekend schuldig te zijn aan de massale schietpartij op het eiland, maar ook aan de bomaanslag die vrijdag enkele overheidsgebouwen zwaar beschadigde in Oslo. In totaal kwamen zeker 93 mensen om bij de aanslagen.