Opstandelingen hangen gegijzelde achtjarige jongen op

Caption: In this July 21, 2011 photo, an Afghan National Army soldier at left takes cover as shots come in from a second direction during a fire fight with insurgents in the village of Salaam Bazaar in Helmand province, Afghanistan. (AP Photo/David Goldman)
Caption: In this July 21, 2011 photo, an Afghan National Army soldier at left takes cover as shots come in from a second direction during a fire fight with insurgents in the village of Salaam Bazaar in Helmand province, Afghanistan. (AP Photo/David Goldman) Een Afghaanse soldaat tijdens een vuurgevecht in de provincie Helmand, 21 juli 2011. Foto AP / David Goldman

Opstandelingen in het zuiden van Afghanistan hebben een achtjarige jongen opgehangen die zij zes dagen geleden hadden ontvoerd.

Dat laat de Afghaanse regering in een verklaring weten, meldt persbureau AP. De gijzelnemers eisten van de vader, een politieagent, dat hij hen een politiewagen leverde in ruil voor de vrijlating van zijn zoon. Vrijdag werd de jongen gedood en teruggevonden in de provincie Helmand.

In de verklaring veroordeelt de Afghaanse president Hamid Karzai deze “brute en laffe” daad van deze “terroristen”. Uit de verklaring wordt niet duidelijk of de gijzelnemers deel uitmaken van de Talibaan of een van de andere militante bewegingen die in het land actief zijn.

Ontvoeringen komen regelmatig voor in Afghanistan. Zowel criminele organisaties als groeperingen zoals de Talibaan maken zich hieraan schuldig. De meeste ontvoeringen worden door middel van onderhandelingen en betalingen afgehandeld.

‘Drie Afghaanse burgers gedood door NAVO-kogels’

Vandaag kwamen ook drie Afghaanse burgers om tijdens een vuurgevecht tussen NAVO-militairen en opstandelingen in de oostelijke provincie Wardak. De slachtoffers zijn een vrouwelijke arts en twee van haar familieleden.

Het vuurgevecht brak uit nadat de buitenlandse troepen waren getroffen door een bermbom. Volgens de provinciale politie is aangetoond dat de drie door NAVO-kogels zijn gedood, maar een woordvoerder van de buitenlandse troepenmacht zegt dat dit nog moet worden uitgezocht.