Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Ook FBI start onderzoek naar Brits afluisterschandaal

Het hoofdkantoor van News International in Londen, waar ook de Britse krant News of the World onderdeel van was. Archiefbeeld 6 juli 2011. Foto Reuters / Olivia Harris
Het hoofdkantoor van News International in Londen, waar ook de Britse krant News of the World onderdeel van was. Archiefbeeld 6 juli 2011. Foto Reuters / Olivia Harris Het hoofdkantoor van News International in Londen, waar ook de Britse krant News of the World onderdeel van was. Archiefbeeld 6 juli 2011. Foto Reuters / Olivia Harris

De FBI start een verkennend onderzoek naar de vermeende omkopingen en het afluisteren van gehackte voicemails door journalisten die in dienst waren van het mediaconglomeraat van Rupert Murdoch.

Het bureau wil onderzoeken of bij het Britse afluisterschandaal ook Amerikaanse wetten overtreden zijn. Het bedrijf van Murdoch, News Corp. bezit ook de Amerikaanse nieuwszender Fox.

De conclusies van dit verkennende onderzoek moeten echter wel wachten op de uitkomsten van het Britse recherchewerk. Het onderzoek van de FBI kan jaren duren en een beproeving zijn voor de samenwerking met Scotland Yard, meldt persbureau AP. Op dit moment zijn alle getuigenverklaringen en bewijzen nog in handen van de Britse politie.

Aan het begin van deze week werden Murdoch, zijn zoon James (die leiding gaf aan de Britse tak van het bedrijf van zijn vader) en Rebekah Brooks, oud-hoofdredacteur van de ter ziele gegane News of the World, voor de mediacommissie van het Britse Lagerhuis.

Brooks betuigde spijt voor het afluisteren van voicemails door haar werknemers, maar ontkende weet te hebben gehad van deze praktijken. News Corporation-eigenaar Murdoch zei ook spijt te hebben van het leed dat sommige praktijken van News of the World mensen hebben berokkend. Hij weigerde echter volledig de verantwoordelijkheid te nemen voor het schandaal bij zijn opgeheven krant.

Mogelijk zouden vierduizend mensen het slachtoffer zijn geworden van de vermeende afluisterpraktijken van de journalisten News of The World.