Arrestanten politieactie Oslo vrijgelaten - dodental nu 93

Gewapende politiemensen bij het adres ten oosten van Oslo. Foto Reuters / Marten Holm

De Noorse politie is een pand in een woonwijk in het oosten van Oslo binnengevallen. De inval houdt verband met de bomaanslag van vrijdag, verklaarde politiewoordvoerder Anders Fridenberg.

Update 14.17 uur: De mensen die eerder vandaag werden gearresteerd bij de politie-inval, zijn vrijgelaten. Volgens Reuters heeft de politie gezegd dat zij na verhoor niets met de aanslagen te maken bleken te hebben. Er zijn ook geen explosieven gevonden.

Update 13.58 uur: Zes mensen zouden zijn opgepakt door de Noorse anti-terreureenheid die de inval doet. De actie zou nog steeds in uitvoering zijn. Onduidelijk is waarvan de arrestanten worden verdacht.

Update 13.37 uur: Bij de inval zijn diverse arrestaties verricht, meldt Reuters naar aanleiding van berichtgeving op het Noorse TV2. Ook de krant Verdens Gang brengt het nieuws. Omroep NRK meldt dat een van de gewonden van de schietpartij vandaag is bezweken aan verwondingen. Hierdoor zou het dodental van het bloedbad op Utøya op 86 komen. Vier of vijf mensen worden nog vermist, 66 zijn er gewond geraakt.

Fridenberg wilde niet meer informatie verschaffen en het is nog onduidelijk wat er precies aan de hand is. Sommige overlevenden van de schietpartij op Utøya meldden eerder dat er nog een schutter was naast Anders Breivik, die inmiddels bekend heeft en zegt alleen te hebben gehandeld bij de schietpartij en de bomaanslag. De politie heeft niet gezegd of de actie van vandaag ook verband houdt met de gebeurtenissen op Utøya.

Nu.nl meldt dat de politie-actie plaatsvindt in een voorstad ten noordoosten van Oslo. Op 100 tot 350 meter van het adres van de inval ligt volgens de nieuwssite de gevechtsschool van het Noorse leger gevestigd.

    • Jules Seegers