Koken voor jezelf: de ideale gast

Er zijn mensen die met liefde koken voor hun gezin, hun complete familie, hun vriendenkring of zelfs voor de hele straat, maar die zich bij gebrek aan publiek tevreden stellen met ‘een boterhammetje’. Koken voor zichzelf vinden ze zonde van hun tijd. Of deprimerend, ja, sommige mensen worden daar zelfs somber van, en dat vind

Er zijn mensen die met liefde koken voor hun gezin, hun complete familie, hun vriendenkring of zelfs voor de hele straat, maar die zich bij gebrek aan publiek tevreden stellen met ‘een boterhammetje’. Koken voor zichzelf vinden ze zonde van hun tijd. Of deprimerend, ja, sommige mensen worden daar zelfs somber van, en dat vind ik dan weer een beetje triest.

Koken voor jezelf kan namelijk buitengewoon bevredigend zijn. Ga maar na, je bent in wezen je eigen ideale gast; iemand van wie je precies weet wat ie lekker vindt en wat niet, hoe lang ie z’n biefstuk gebakken en z’n eitje gekookt wil, hoe zuur de sladressing moet zijn en op welke dagen het ideale diner bestaat uit iets lichts als een kom soep, of juist uit iets stevigs als een bord pasta.

Persoonlijk verkneukel ik me altijd over avonden waarop ik alleen thuis ben. Dat is het ideale moment voor eenvoud, recepten die je in korte tijd en met een handvol ingrediënten in elkaar draait. (Jezelf goed te eten geven is één ding, maar langs zeven verschillende winkels om boodschappen te doen en daarna nog anderhalf uur snijden, hakken, schaven en roeren, om vervolgens in je uppie te dineren, dat gaat ook mij te ver).

Deze gegrilde groene asperges met eieren en Parmezaanse kaas zijn zo eenvoudig te maken dat je het nauwelijks een recept kunt noemen, maar oh, wat is zoiets toch lekker. En bij uitstek geschikt voor een solodiner. Ik bedoel: rooster maar eens een bos asperges per persoon wanneer je een compleet gezin te foerageren hebt.

De eieren kun je pocheren, bakken of koken, naar eigen voorkeur, zolang de dooier maar tamelijk vloeibaar blijft. Het grote genot van dit gerecht zit hem namelijk in de combinatie van zo’n asperge met een saus van stroperig eigeel en een zoutige explosie veroorzaakt door de Parmezaan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak de asperges schoon: je hoeft ze niet te schillen, alleen te wassen en een paar centimeter van de onderkant van de stengels te snijden. Spreid de asperges uit over een bakplaat. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met wat zout. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster de asperges in ongeveer 10 minuten gaar.

Schud tussendoor een paar keer aan de bakplaat, zodat de asperges omrollen en gelijkmatig garen.

Kook, bak of pocheer intussen de eieren. Leg de asperges op een groot bord en vlij er de eieren op. Besprenkel royaal met olijfolie, maal er peper boven en schaaf met een dunschiller schilfers van de Parmezaanse kaas.

Eet er brood bij, en eventueel nog een handje zwarte olijven.

Asperges met ei

Voor 1 persoon:

1 bos groene asperges

extra vergine olijfolie

2 eieren

een stukje Parmezaanse kaas

    • Janneke Vreugdenhil