Herdenkingsdienst gehouden voor slachtoffers aanslagen Oslo

Jens Stoltenberg (midden), zijn vrouw Ingrid Schulerud en Eskil Pedersen, leider van de zwaar getroffen jeugdtak van de Noorse arbeiderspartij, arriveren bij de Domkirke. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

In Oslo is vanochtend voor de slachtoffers en vermisten van de bomaanslag en schietpartij afgelopen vrijdag een herdenkingsdienst gehouden in de kathedraal Domkirke. Onder meer leden van het Noorse Koninklijk Huis en de regering, waaronder premier Jens Stoltenberg, zijn daarbij aanwezig.

De kathedraal zit helemaal vol, achterin moeten de mensen staan. Buiten staan in de regen veel mensen met paraplu’s rondom de vele bloemen en kaarsjes. Onder meer koning Harald V en zijn vrouw koningin Sonja zijn aanwezig bij de dienst voor “smart en hoop”. Ook op andere plaatsen in Noorwegen zijn herdenkingsdiensten gehouden.

“We hebben velen verloren, op Utoya en in het regeringsgebouw”, zei premier Stoltenberg. “Snel zullen we de namen hebben en de foto’s van de overledenen. Die informatie zal opnieuw een gevoelige aanslag op ons zijn. Dat is een nieuwe beproeving, maar die zullen we ook overwinnen.”

De Noorse koning en koningin ontmoetten gisteren overlevenden en nabestaanden in een crisiscentrum bij het eiland Utøya, waar nog steeds wordt gezocht naar vier of vijf vermisten. Het dodental van 92 kan hierdoor nog oplopen.

Gisteravond werd al een wake gehouden voor de slachtoffers en vermisten: