Manifest Noorse schutter is een ‘handleiding voor een oorlog’

Een still uit de video van het manifest van Anders Behring Breivik. Foto Youtube

Zorg dat je er goed uitziet als je een aanslag pleegt. Het is een van de tips die de Noorse schutter de lezer van zijn ruim 1.500 pagina’s tellende manifest meegeeft. Deel 1 van een tweeluik.

Redacteuren Dick van Eijk en Karel Knip van NRC Handelsblad bestudeerden het manifest (video) ‘Onafhankelijheidsverklaring van Europa’ van Anders Behring Breivik die verantwoordelijk is voor de massale schietpartij op het eiland Utøya en de bomaanslag op een overheidsgebouw in Oslo.

Breivik: wreedheid is noodzakelijk

Van Eijk beschrijft het manifest als “een ideologische en praktische handleiding voor een oorlog”. Volgens hem staan de acties van Breivik van vrijdag model voor wat de Noor uitgebreid beschrijft in zijn ‘Onafhankelijkheidsverklaring’:

In de eerste fase van de oorlog zijn schokacties een belangrijk operationeel doel. Dan gaat het bijvoorbeeld om “executie van verraders van categorie A, B, of C (multiculturalisten/cultureel marxisten, suïcidale humanisten, kapitalistische globalisten)”. Dat kan er wreed aan toe gaan, schrijft hij, maar dat kan niet anders: “Er zijn situaties waar wreedheid noodzakelijk is, en weigering om de noodzakelijke wreedheid te begaan is verraad aan de mensen die je wilt beschermen.”

Als je eenmaal hebt besloten toe te slaan, adviseert Breivik zijn medestrijders, “is het beter om te veel mensen te doden dan te weinig, want anders reduceer je de gewenste ideologische impact van je aanslag”. Hij acht het van het grootste belang om de motieven voor de aanslag uit te leggen. Alleen dan kan een aanslag leiden tot een groei van het aantal medestanders in de oorlog.

In zijn pamflet benadrukt Breivik ook de noodzaak van een verzorgd uiterlijk. Want wie een aanslag pleegt gaat de geschiedenis in als een van de meest invloedrijke personen van zijn tijd. Zijn tips zijn daarom ook: besteedt een aantal uur onder de zonnebank en doe aan bodybuilding. Daarnaast moet er een stapel ‘marketingmateriaal’ klaar liggen, iets wat Breivik duidelijk ook heeft gedaan. De foto’s (in deze video) waarin hij wapens vasthoudt en legeruniformen draagt, laten zien dat hij zijn eigen macabere advies heeft opgevolgd.

Een van de foto's die Breivik van zichzelf opnam in de video die bij zijn manifest hoort. Op andere afbeeldingen is hij onder te zien in gevechtsuitrusting en in een pak dat lijkt te moeten beschermen tegen chemische stoffen. Een van de foto's die Breivik van zichzelf opnam in de video die bij zijn manifest hoort. Op andere afbeeldingen is hij onder te zien in gevechtsuitrusting en in een pak dat lijkt te moeten beschermen tegen chemische stoffen.

In deel 2 dat later vanavond nog verschijnt op de site, gaat Karel Knip in op het deel van het pamflet waarin Breivik beschrijft hoe je gemakkelijk bommen kan maken. Deze terreurhandleiding zou volgens Knip “gevaarlijker zijn dan die van Al-Qaeda” die op internet circuleren.

Lees morgen in nrc.next en NRC Handelsblad een uitgebreidere analyse van het manifest.