Estafettevrouwen winnen goud op WK in China

Veldhuis geknuffeld door Heemskerk, Kromowidjojo en Dekker kijken toe. Foto AP / Ng Han Guan

De Nederlandse estafettevrouwen hebben bij het WK in Shanghai goud gewonnen op de 4×100 meter vrije slag. Marleen Veldhuis, Ranomi Kromowidjojo, Inge Dekker en Femke Heemskerk zwommen een ijzersterke inhaalrace na een slecht eerste deel en eindigden in 3m33.96s. De Verenigde Staten werden op ruim een halve seconde tweede, Duitsland won brons.

De vrouwen plaatsten zich relatief simpel voor de finale en moesten alleen de Verenigde Staten voor zich dulden. De Amerikaanse vrouwen waren twaalf honderdsten sneller. Maud van der Meer zwom toen nog in plaats van Inge Dekker omdat zij vanochtend aan de bak moest op de 100 meter vlinderslag. Ze haalde de finale niet.

Dekker begon in de finale als eerste en was duidelijk niet hersteld van de teleurstelling. Ze werkte een ronduit slecht keerpunt af waardoor Kromowidjojo als zevende aan haar beurt begon. De Groningse zwom ontzettend hard en dichtte het gat met leider Verenigde Staten bijna, ze tikte als tweede aan.

Hierop moest Marleen Veldhuis de Amerikanen definitief bijhalen maar ze slaagde hierin pas net voordat Femke Heemskerk het water in mocht. De slotzwemster was degene die echt het verschil maakte door er zogeheten ‘op en over’ te gaan. Nog voor het keerpunt lag ze eerste en gaf die leiding niet meer af.

Het gouden kwartet heeft zich met het goud de diamanten status aangemeten. Na WK-goud in Rome en Olympisch goud in Peking waren de Oranje-zwemsters nu opnieuw wereldwijd de besten.

    • Jules Seegers