Emotionele herdenking doden aanslagen Noorwegen

Caption: People light candles in memory of the victims of the attacks on Norway's government headquarters and an island youth retreat, as they pay their respects at Oslo Cathedral, Sunday, July 24, 2011. The man blamed for the terrorist attacks that left at least 93 dead said he was motivated by a desire to bring about a revolution in Norwegian society, his lawyer said Sunday. (AP Photo/Matt Dunham) Mensen steken kaarsen aan tijdens de herdenking van de slachtoffers bij de aanslagen in Noorwegen van afgelopen vrijdag. Foto AP / Matt Dunham

Koning Harald V en koningin Sonja van Noorwegen hebben vandaag in de volgepakte kathedraal van Oslo een dienst van ‘smart en hoop’ voor de slachtoffers van de aanslagen van vrijdag bijgewoond.

Ook het plein voor de kerk stond vol. Er werden bloemen gelegd en kaarsen ontstoken. De koning en koningin veegden tijdens de dienst tranen uit hun ogen. Later bezochten ze samen met premier Jens Stoltenberg de plaats van de bomaanslag in het regeringskwartier in Oslo, meldt persbureau AP.

Bij de explosie en een schietpartij in een jeugdkamp van de Arbeiderspartij op het eiland Utøya kwamen zeker 93 mensen om het leven en raakten meer dan negentig gewond. Op beide plaatsen worden nog mensen vermist. De dader, die is aangehouden, wilde volgens een manifest op internet een revolutie tegen de multiculturele samenleving ontketenen.

    • Hans Klis