Eerste homohuwelijken New York direct na middernacht gesloten

Cheryle Rudd en Kitty Lambert (R) vieren feest nadat ze klokslag middernacht in Niagara Falls, New York, getrouwd zijn door burgemeester Paul Dyster. Foto Reuters / Doug Benz

In de staat New York zijn vannacht de eerste homohuwelijken gesloten. Diverse paren trouwden klokslag middernacht in de tot nu toe grootste Amerikaanse staat die huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht wettelijk erkent.

Homorechtenactivisten Kitty Lambert en Cheryle Rudd, beiden reeds in het bezit van kleinkinderen, werden in Niagara Falls getrouwd. Andere koppels traden elders in New York in het huwelijksbootje. New York is de zesde staat in de VS die homohuwelijken erkent, wat wordt gezien als een keerpunt in de nationale lobby voor erkenning.

Na de historische stemming vorige maand die het homohuwelijk goedkeurde werd het besluit door advocaten en tegenstanders grondig bestudeerd. Veel tegenstanders wijzen het gay marriage af op religieuze gronden. Voor vandaag worden her en der protesten verwacht.