Duitsland ‘leent’ Libische rebellen 100 miljoen euro

Rebellen in hun onderkomen nabij Zintan, 120 km buiten Tripoli. Foto Reuters / Zoubeir Souissi

Duitsland leent de Libische opstandelingen 100 miljoen euro om “het land opnieuw op te bouwen” en “humanitaire hulp te kunnen bieden”. Dit zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle vandaag. Het geld wordt terugbetaald uit door Duitsland zelf bevroren tegoeden van Moammar Gaddafi.

De situatie in Libië is volgens Westerwelle “lastig” omdat er een gebrek aan financiële middelen is “om de noodzakelijke structuren weer op te bouwen”. Hij hoopt met het geld de medische- en voedseltekorten, zoals die vooral in het oosten van Libië bestaan, aan te vullen.

Op het moment dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het geld vrijgeeft voor de nieuwe regering van Libië, pakt Duitsland het bedrag terug uit Gaddafi’s tegoeden. Duitsland heeft “meerdere miljarden euro’s” bevroren, zei Westerwelle.