De lezer over NRC (3): weekend, ‘snobistisch’ of ‘mijn luxe’?

Wat denkt u over de nieuwe weekendkrant, vroegen we aan de lezers.  Die reageerden massaal. En emotioneel, over Lux.

Menig lezer waardeert die nieuwe zaterdagkrant. “Het is een traktatie in het weekend”, schrijft iemand. En een ander: “Ik verheug me altijd op de zaterdagkrant. Lekker dik en heel veel nieuws en interessante artikelen”.

Vooral het eerste katern (met nieuws, opinie en Z&Z), de economiebijlage en het wetenschapskatern krijgen mooie rapportcijfers (abonnees geven hiervoor, op een schaal van 1 tot 10, een 7,7).

Maar voor een op de vier lezers mag die weekendkrant ook minder dik zijn. “Ik heb soms schuldgevoelens als ik die niet volledig tot me kan nemen”, biecht iemand op. En iemand anders: “NRC Weekend is zo dik dat het onoverzichtelijk wordt”.

Over de weekend-lifestylebijlage Lux, dat met een gemiddeld rapportcijfer van 6,8 in waardering iets lager scoort dan de andere katernen, lopen de emoties hoog op. Hier vallen woorden als ‘decadent’, ‘smakeloos neoliberaal’, ‘snobistisch’, ‘hedonistisch’, ‘opportunistisch’ en ‘materialistisch’. Volgens sommigen is Lux ‘NRC-onwaardig’ of ‘een aanfluiting voor deze krant’.

Maar de meningen zijn verdeeld, geeft een lezer toe. “Lux vind ik geen verbetering”, schrijft hij. “Mijn vrouw wel. Het is me wat”. En anderen roepen: “Lux vond ik meteen helemaal TOP! Niet afschaffen hoor!”. Iemand schrijft dat “Lux van zaterdag mijn luxe voor zondag is”. En een lezer had het “aanvankelijk lastig met de nogal elitaire uitstraling van Lux”, maar kan zich “inmiddels beter in de inhoud vinden”. Enkelen hebben heimwee naar het vroegere weekblad.

De weekendkrant mag voor ruim een kwart van de lezers te dik zijn, de omvang van de doordeweekse krant lijkt perfect. “Neen, dikker hoeft echt niet”, schrijft iemand. Maar tegelijkertijd vragen veel lezers ‘meer’. Meer buitenlands nieuws. Meer EU-nieuws. Meer inhoudelijke bijdragen. Meer kritische commentaren. Meer over computers. Meer over gezondheidszorg. Meer over wetenschap. Meer onderzoeksjournalistiek. Meer over het koningshuis. Meer over reizen. En meer humor. Meer dus. Maar liefst in een krant die niet meer papier bevat…

Meer sportnieuws ook? Sportnieuws is al jaren een splijtzwam onder de lezers van NRC. “Uitgebreider sportnieuws”, antwoordt een lezer op de vraag wat hij in NRC nog zou willen. En een sportliefhebber vindt het leuk dat hij soms eens “een special kan lezen over grote sportevenementen”. Maar iemand anders vindt dat sport niet thuis hoort in deze krant. Hij pleit voor drastische maatregelen. “Ik zou het zeer waarderen als NRC het zou aandurven om het sportkatern te laten vervallen”.

Die gemengde gevoelens over sport blijken uit de cijfers. De sportbijlage op maandag kan een op de drie lezers boeien; Lux op zaterdag een op de twee; het Cultureel Supplement en Boeken twee op de drie en Wetenschap zelfs zeven op de tien. De waarderingscijfers voor sport (rapportcijfer 7) wijken dan echter weer niet veel af van die van het CS (7,5) en Boeken (7,7).  Maar sportliefhebbers hoeven zich geen zorgen te maken. Bij een goede krant hoort ook goede en grondige berichtgeving over sport en maatschappij. Ook daar wil NRC excelleren.

Morgen: hoe laat moet de krant in de bus vallen?

    • Peter Vandermeersch