Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dader schietpartij Oslo bekent ook bomaanslag, handelde alleen

Herdenking in Oslo bij de kerk Domkirke waar vanochtend een dienst wordt gehouden. Foto AP / Emilio Morenatti

De Noorse politie meldt volgens persbureau AP dat de verdachte van de bomaanslag vrijdag in Oslo deze daad nu ook heeft bekend. Eerder gaf Anders Behring Breivik al toe schuldig te zijn aan de massale schietpartij op het eiland Utøya nabij Oslo. De Noor beweert in zijn eentje te hebben gehandeld.

‘Acties gruwelijk, maar nodig’

Bij de bomaanslag en de schietpartij kwamen voor zover nu bekend is 92 mensen om het leven. Breivik zegt, ondanks zijn dubbele bekentenis, zich niet schuldig te achten aan een misdaad. “Hij accepteert geen strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor zijn daden”, zei commissaris Sveinung Sponheim vanochtend tegen de verzamelde pers.

Sponheim zei nog te onderzoeken of de beweringen van Breivik kloppen met betrekking tot het alleen handelen. “Enkele getuigenverklaringen vanaf het eiland doen ons twijfelen over of er één of meerdere schutters waren.” Naast de 92 doden raakten er 97 gewond. Er wordt nog steeds gezocht naar vermisten uit het jeugdkamp op Utøya waardoor het dodental nog kan oplopen.

‘Acties gruwelijk, maar nodig’

Bij de bomaanslag in het regeringscentrum in Oslo kwamen vrijdag zeven mensen om het leven. De rechts-extremistische Anders Breivik schoot diezelfde dag 85 mensen dood op een kamp dat werd gehouden op het eiland Utøya. Zijn advocaat reageerde eerder vandaag voor de Noorse televisie:

“Hij heeft gezegd dat zijn acties gruwelijk zijn, maar in zijn ogen wel nodig waren. Hij is bereid morgen aan de rechter uit te leggen wat hij heeft gedaan en hoe hij tot zijn daden is gekomen.”

Een van de foto's die Breivik van zichzelf opnam in de video die bij zijn manifest hoort. Op andere afbeeldingen is hij onder te zien in gevechtsuitrusting en in een pak dat lijkt te moeten beschermen tegen chemische stoffen. Een van de foto's die Breivik van zichzelf opnam in de video die bij zijn manifest hoort. Op andere afbeeldingen is hij onder te zien in gevechtsuitrusting en in een pak dat lijkt te moeten beschermen tegen chemische stoffen.

Volgens AP zegt de advocaat verder dat zijn cliënt de Noorse maatschappij wilde veranderen. “Vanuit zijn oogpunt moest hij een revolutie doorvoeren. Daarom wilde hij de samenleving, en de structuur ervan, aanvallen.” Tegenover de Noorse omroep NRK verklaart de raadsman dat Breivik jarenlang werkte aan een manifest over zijn denkbeelden. Aan de aanslagen zou een lange voorbereiding vooraf zijn gegaan.

Advocaat eerder actief in geruchtmakende zaak

Breiviks advocaat is geen onbekende. Hij verdedigde eerder neo-nazi Ole Nicolai Kvisler die samen met een ander in 2001 de 15-jarige Noors-Afrikaanse jongen Benjamin Hermansen doodstak. De raadsman wilde volgens eerdere berichten anoniem blijven, maar vandaag melden diverse media zijn naam. Hij zegt door de politie te zijn gevraagd de schutter en pleger van de bomaanslag te verdedigen.

Tussen het lossen van het eerste schot op Utøya en het arriveren van de politie op het eiland zaten anderhalf uur. Zodra agenten hem hadden gelokaliseerd, zou Breivik zich direct hebben overgegeven.