Chávez weer thuis na week van chemotherapie in Cuba

Hugo Chávez maakt gebaren die zijn fitheid moeten illustreren tijdens zijn aankomst op het imon Bolivar International Airport in Caracas. Foto Reuters / Miraflores Palace

Zonder vooraankondiging keerde Hugo Chávez vannacht terug in Venezuela. De president verbleef een week in Cuba om chemotherapie te ondergaan en zei dat meerdere behandelingen zijn tijd zullen vergen.

Via de Venezolaanse staatstelevisie vertelde Chávez zijn volk dat de behandeling de afgelopen week goed is verlopen maar dat er nog steeds “risico’s zijn”. Hij zei niet hoelang hij nog onder behandeling blijft. “We vechten erg hard en dat vergt tijd. We zullen winnen in ons eigen tempo.”

De 56-jarige president werd in juni in Cuba geopereerd waarbij een tumor “ten grote van een honkbal” werd verwijderd. Hoewel duidelijk is dat het gezwel in de bekkenregio zat, is nog steeds onduidelijk voor welke soort kanker Chávez wordt behandeld.

Tijdens zijn week in Cuba zijn geen kwaadaardige cellen aangetroffen, zei Chávez vannacht. “Ik voel me nu beter dan toen ik naar Cuba vertrok.”

    • Jules Seegers