Zangeres Amy Winehouse overleden

Winehouse in 2008 op het Glastonbury Festival in Somerset. Foto Reuters / Luke MacGregor

De 27-jarige zangeres Amy Winehouse is vanmiddag dood aangetroffen in haar flat in Londen. Dat meldt de Britse politie.

De Britse zangeres werd gezien als een van de grootste soulzangeressen van het afgelopen decennium. Ze werd rond 15:54 vanmiddag door hulpdiensten gevonden. Die probeerden haar leven nog te redden, maar het bleek tevergeefs. Vermoedelijk is ze gestorven aan een overdosis.

Winehouse worstelde gedurende haar hele artiestenbestaan met drank- en drugsverslaving, iets waardoor ze eind juni nog haar hele Europese tour moest afzeggen.

Winehouse werd geboren in september ’83 in een Joodse familie met een geschiedenis vol jazzmusici. Op 16-jarige leeftijd werd ze ontdekt door soulzanger Tyler James en ze debuteerde in 2004 met het album Frank, dat in 2006 werd opgevolgd door het immens succesvolle Back To Black. Onder andere de wereldhit ‘Rehab’, over afkicken van alcohol, stond op dit album. Eind 2007 volgde met ‘Valerie‘ een tweede grote hit - een nummer, oorspronkelijk van The Zutons, dat Winehouse zong voor het album Version van producer Mark Ronson.

Haar beide albums werden genomineerd voor de prestigieuze Britse Mercury Prize en in 2008 won ze vijf Grammy Awards, onder andere voor beste album (Back to Black) en beste nummer (‘Rehab’). Het album eindigde op nummer 5 in een lijst van Nederlandse popcritici met beste albums van de jaren nul.

Winehouse moest, ook weer vanwege haar verslavingen, in de lente en zomer van 2007 verstek laten gaan op de Nederlandse festivals Pinkpop en North Sea Jazz. In februari van dat jaar stond ze wel nog in Paradiso en in oktober in de Heineken Music Hall. Op de avond in Paradiso werd deze foto gemaakt:

Amy Winehouse in Paradiso op 9 februari 2007. Fotograaf Andreas Terlaak won een jaar later de Zilveren Camera in de categorie Kunst & Cultuur voor deze foto van de een na laatste keer dat ze op een Nederlands podium stond. Foto NRC / Andreas Terlaak

Amy Winehouse in Paradiso op 9 februari 2007. Fotograaf Andreas Terlaak won een jaar later de Zilveren Camera in de categorie Kunst & Cultuur voor deze foto van de een na laatste keer dat ze op een Nederlands podium stond. Foto NRC / Andreas TerlaakAmy Winehouse in Paradiso op 9 februari 2007. Fotograaf Andreas Terlaak won een jaar later de Zilveren Camera in de categorie Kunst & Cultuur voor deze foto van de een na laatste keer dat ze op een Nederlands podium stond. Foto NRC / Andreas Terlaak