Zanger Johnny Hoes - koning van de smartlap - overleden (94)

Johnny Hoes, koning van de smartlap, is overleden op 94-jarige leeftijd. Screenshot YouTube

Johnny Hoes is vanavond op 94-jarige leeftijd overleden. Hij was de ongekroonde koning van de Nederlandse smartlap.

Hoes overleed om kwart voor acht in het bijzijn van zijn familie in het ziekenhuis in zijn woonplaats Weert. Donderdag werd bekend dat hij daar was opgenomen na een hartinfarct.

Zijn plaat ‘Och, was ik maar bij moeder thuis gebleven’ - geschreven door Frans Boermans en Thuur Luxembourg - behoort tot één van de best verkochte Nederlandstalige singles aller tijden. Ook bekend is zijn nummer ‘De Smokkelaar’.

http://youtu.be/kokPyrsDoJU

Johnny Hoes schreef de taal van het volk


Johnny Hoes wist heus wel dat er, taalkundig bezien, iets niet klopte aan de regel ‘Op een zeemansgraf staan nooit geen rode rozen’, uit zijn gelijknamige hit uit de jaren vijftig, aldus NRC-medewerker Henk van Gelder in de necrologie over Hoes.

Van Gelder:

“Maar dat deerde hem niet, verklaarde hij menigmaal. Hij schreef de taal van het volk. En zo lang het volk zich in zijn woordkeus maar herkende, had hij zijn werk goed gedaan. Wat de intelligentsia ervan vond, was niet van belang. Zulke gestudeerde types brachten geen geld in het laadje – al voegde hij daar wel graag fijntjes aan toe dat zijn grootste successen óók op studentenfeestjes uit volle borst werden meegezongen. Aan de oerkracht van nummers als ‘De smokkelaar’ en ‘Ach was ik maar bij moeder thuisgebleven’ is nu eenmaal niet te ontkomen.”

“Johnny Hoes kwam uit Rotterdam en raakte de ronde tongval van zijn geboortestad nooit meer kwijt – terwijl hij ruim zeventig jaar lang in het zuiden des lands heeft gewoond en gewerkt. In 1939, tijdens de mobilisatie, werd hij gelegerd in Weert. Daar leerde hij zijn toekomstige vrouw kennen, om nooit meer uit Weert weg te gaan. Kort na de bevrijding schreef hij zijn eerste liedje, over een Amerikaanse soldaat met heimwee naar de prairie. Hij zong het op feestavonden in de regio, met eigen gitaarbegeleiding, en merkte al gauw hoe makkelijk het schrijven van zo’n nummertje hem afging.”

“Hij was 94 jaar, maar ondanks zijn hoge leeftijd was hij tot voor kort nog altijd het hoogst actieve middelpunt van de nu door zijn kinderen en kleinkinderen gerunde platenmaatschappij Telstar. Hij bleef liedjes schrijven en artiesten ontdekken, hoewel dat nieuwe repertoire zelden meer buiten de regio te horen was. De rest van het land had aan de smartlappen en de carnavalshits uit zijn gloriejaren meer dan genoeg. Maar ook de baanbrekende rol die Hoes’ bedrijf in de jaren tachtig heeft gespeeld in de doorbraak van de Nederlandstalige popmuziek (met de groep Doe Maar als hoogtepunt) droeg danig bij aan zijn reputatie.” - Henk van Gelder, medewerker NRC

    • Marije Willems