‘Wie zijn wij zonder camera’s?’

Stine Jensens boek Ik lieg dus ik ben werd dit jaar opnieuw uitgebracht, verrijkt met lieg-affaires die nog voor het News of the World-schandaal haar stelling bevestigen dat de mens zich definieert door te liegen. Ook schreef de literatuurwetenschapster en filosofe dit jaar Echte vrienden, het geschenk voor de Maand van de Filosofie, over hoe

Stine Jensen (Foto Katrijn van Giel)Stine Jensen (Foto Katrijn van Giel)

Stine Jensens boek Ik lieg dus ik ben werd dit jaar opnieuw uitgebracht, verrijkt met lieg-affaires die nog voor het News of the World-schandaal haar stelling bevestigen dat de mens zich definieert door te liegen. Ook schreef de literatuurwetenschapster en filosofe dit jaar Echte vrienden, het geschenk voor de Maand van de Filosofie, over hoe de jacht op privé-informatie het persoonlijk en maatschappelijk leven verandert.

De uiteenlopende thema’s van Jensens boeken (apenliefde, multiculturele liefde, liegen, identiteit) hebben alle te maken met de mens als een soort performance. “Er zit een naargeestige kant aan ons overzelfbewustzijn”, zegt Jensen in het interview dat Maartje Somers met haar had voor de bijlage Boeken. Abonnees van de digitale editie lezen hier het gehele interview.