Weer doden in Syrië bij massaal protest

Honderdduizenden Syriërs zijn gisteren na het traditionele vrijdagsgebed de straat opgegaan om te demonstreren tegen het bewind van president Bashar al-Assad. Net als bij soortgelijke betogingen de afgelopen maanden kwam het tot botsingen met de Syrische veiligheidstroepen, die opnieuw massaal waren ingezet. Hoeveel doden daarbij zijn gevallen was niet onmiddellijk duidelijk. De schattingen liepen uiteen van vijf tot elf.

De grootste demonstraties hadden ditmaal plaats in de plaatsen Hama en Deir Ezzor, maar ook in de hoofdstad Damascus waren weer tienduizenden mensen op de been. Sommige betogers droegen spandoeken met zich mee met de tekst ‘Genoeg doden’. Ze beschuldigden de Syrische autoriteiten ervan de bevolking te terroriseren. De politie gebruikte op grote schaal traangas en sloeg ook met wapenstokken op de menigte in.

Hoewel het moeilijk is de dodentallen en aantallen betogers te verifiëren doordat de autoriteiten onafhankelijke buitenlandse waarnemers weren, leek het aantal doden en gewonden ditmaal minder dan vorige week. Toen werden volgens demonstranten 32 mensen gedood, van wie de helft in Damascus.

In de stad Homs, waar het vorige week vrijdag bijzonder onrustig was, bleef het ditmaal kalmer, mede doordat militairen grote delen van de stad hadden afgezet, onder meer met tanks. Volgens sommige berichten waren er gisteren echter nog vijf doden gevallen.

Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken protesteerden tegen het optreden van de regering in de stad. „De terreur regeert in Homs, dat is omsingeld door het Syrische leger”, aldus de Fransen in een verklaring. De Franse regering waarschuwde de Syrische militairen en politie autoriteiten dat ze in de toekomst verantwoording zullen moeten afleggen voor hun optreden.

President Assad heeft de schuld voor de onrust in zijn land gegeven aan buitenlandse samenzweerders. (Reuters, AFP, AP)