VN-Veiligheidsraad veroordeelt aanslagen Noorwegen

People mourn the victims of a shooting spree on an island in the countryside and a bomb attack around an improvised shrine in the capital Oslo July 23, 2011. Norwegian police searched for more victims and a possible second gunman on Saturday after a suspected right-wing zealot killed up to 98 people in a shooting spree and bomb attack that have traumatised a once-placid country. The 32-year-old Norwegian named Anders Behring Breivik was arrested after Friday's massacre of young people on a tiny forested holiday island that was hosting the annual summer camp for the youth wing of Norway's ruling Labour party. REUTERS/Wolfgang Rattay (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW IMAGES OF THE DAY) Mensen getuigen hun medeleven aan de omgekomen slachtoffers van de aanslagen in Noorwegen. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

De VN-Veiligheidsraad heeft de twee dodelijke aanslagen in Noorwegen “veroordeeld in de krachtigste bewoordingen” en betuigde medeleven met de slachtoffers van “deze gruwelijke daden”.

De leden van de Raad gaven een presidentiële verklaring uit waarin zij bevestigden dat terrorisme “een van de ernstigste bedreigingen voor de internationale vrede en veiligheid vormt”.

De Raad in zijn verklaring:

“iedere vorm van terrorisme is crimineel en niet te rechtvaardigen, ongeacht de motivatie, waar, wanneer en door wie gepleegd”.

Gisteren werd Noorwegen opgeschrikt door twee terroristische aanslagen. Eerst zorgde een ontplofte autobom voor een ravage bij een regeringsgebouw in het centrum van Oslo. Bij de explosie kwamen zeven mensen om het leven. Enkele uren later vond er een schietpartij van anderhalf uur plaats op het eiland Utøya, waar een jeugdkamp van de Noorse sociaaldemocratische partij plaatsvond. De dader richtte een bloedbad aan waarbij ten minste 85 mensen zijn omgekomen.

    • Marije Willems