Verdachte Noorwegen bekent schietpartij op eiland

Emergency workers are seen on the island of Utoya, Saturday, July 23, 2011. The 32-year-old man suspected in bomb and shooting attacks that killed at least 91 people in Norway bought six tons of fertilizer before the massacres, the supplier said Saturday as police investigated witness accounts of a second shooter. Norway's prime minister and royal family visited grieving relatives of the scores of youth gunned down in a horrific killing spree on an idyllic island retreat. (AP Photo/Matt Dunham) Reddingswerkers op het eiland Utuyo. Foto AP / Matt Dunham

De 32-jarige verdachte die gisteren werd aangehouden na het bloedbad op het Noorse eilandje Utøya, heeft bekend dat hij heeft geschoten. Dat zei de Noorse politie zojuist op een persconferentie.

De schutter, Anders Behring Breivik genaamd, gaf zich zonder verzet over aan de politie, die ongeveer 40 minuten nadat de schietpartij begon arriveerde. De schietpartij op Utøya - die aan ten minste 85 mensen het leven kostte - vond slechts enkele uren plaats nadat een ontplofte autobom voor een ravage zorgde bij een regeringsgebouw in het centrum van Oslo. Bij de explosie kwamen zeven mensen om het leven.

Politiechef Sveinung Sponheim zei dat de mannelijke verdachte in een “dialoog” is met de politie, maar dat de verhoren moeilijk zijn.

De politie kijkt in haar onderzoek gericht naar de vraag of de schutter alleen handelde of dat er meerdere daders betrokken zijn bij de schietpartij en de explosies in de hoofdstad.

Verdachte hekelde islam, het multiculturalisme en de Noorse media

De vermoedelijke dader van de schietpartij op Utøya publiceerde in 2009 zeer geregeld op de rechtsconservatieve site Document.no. Hij hekelt in die berichten de islam, het multiculturalisme en de Noorse media (citaten). Vanochtend zei de Noorse politie al dat de verdachte, afgaande op wat hij online plaatste, geclassificeerd kon worden als een “rechts georiënteerde christenfundamentalist”.

Bekijk hier het liveblog dat we vandaag bijhielden over de terreuraanslagen in Noorwegen terug.