‘Verdachte aanslagen Noorwegen noemt daden noodzakelijk’

A Norwegian girl draws a heart on a mural for victims of the twin attacks on Friday, in central Oslo, Norway, Saturday, July 23, 2011. A massive bombing Friday in the heart of Oslo was followed by a horrific shooting spree on an island hosting a youth retreat for the prime minister's center-left party. The same man, a Norwegian with reported Christian fundamentalist, anti-Muslim views, was suspected in both attacks. (AP Photo/Emilio Morenatti)
A Norwegian girl draws a heart on a mural for victims of the twin attacks on Friday, in central Oslo, Norway, Saturday, July 23, 2011. A massive bombing Friday in the heart of Oslo was followed by a horrific shooting spree on an island hosting a youth retreat for the prime minister's center-left party. The same man, a Norwegian with reported Christian fundamentalist, anti-Muslim views, was suspected in both attacks. (AP Photo/Emilio Morenatti) Een Noors meisje tekent een hart op de muur waar mensen hun steun kunnen betuigen aan de slachtoffers van de aanslagen van gisteren. Foto AP / Emilio Morenatti

Anders Behring Breivik, de Noorse man die wordt verdacht van het plegen van een bomaanslag en een grote schietpartij in Noorwegen, noemt zijn daden afschuwelijk, maar noodzakelijk. Dat zei zijn advocaat vanavond tegen het Noorse nieuwsstation TV2.

Advocaat Geir Lippestad:

“Hij heeft gezegd dat hij geloofde dat de acties gruwelijk waren, maar dat ze in zijn hoofd nodig waren.”

Volgens Lippestad is zijn cliënt bereid om zijn daden toe te lichten in de rechtszitting maandag. De rechtbank beslist tijdens deze hoorzitting of de verdachte in voorlopige hechtenis wordt gehouden.