Uitgelicht zondag

Film

Hotel op stelten (Bart Van Leemputten, 2008, B). Even oubollige als voorspelbare bioscoopversie van Samson & Gert. Twee voor kleine kinderen behoorlijk lugubere boeven hebben een joekel van een diamant verstopt in Gertjes oude voetbal, die – o toeval – nog steeds in de kelder van een vervallen hotel ligt dat Samson en Gert nu juist in de vakantie gaan opknappen. Kluchtige situaties, met de daarbij behorende kettingreacties en persoonsverwisselingen zijn het gevolg. Moraal van het verhaal: niemand komt aan mijn hond. Ketnet, 09.00-10.10u.

The Patriot (Roland Emmerich, 2000, VS). De Engelsen zijn intense slechteriken in propagandistische reconstructie van de Amerikaanse Vrijheidsoorlog. Hoofdrol van Mel Gibson als weduwnaar annex pacifist die in een furie verandert en de ene na de andere Engelse soldaat in mootjes hakt. Ook met Heath Ledger. Veronica, 20.30-23.45u.

Une affaire de femmes (Claude Chabrol, 1988, F). Regisseur (Chabrol) en actrice (Isabelle Huppert) van Violette Noizère herenigden zich voor verfilming van andere cause célèbre: het verhaal van de laatste vrouw die in Frankrijk werd veroordeeld tot de doodstraf (in 1943). In provinciale hypocrisie gespecialiseerde Chabrol laat Huppert excelleren als huisvrouw die in bezet Frankrijk carrière maakt als aborteuse en door haar echtgenoot wordt verraden. Nederlands ondertiteld. TV 5, 21.05-22.50u.

L’heure d’été (Olivier Assayas, 2008, F). Met een knipoog naar Tsjechovs De kersentuin filmde Olivier Assayas dit portret van een familie, waarvan de leden allemaal opgroeiden in een statig landhuis. Het heeft zijn beste tijd gehad, maar bergt nog veel kunstschatten. Na de dood van de moeder komen de drie kinderen bijeen om te beslissen over de bestemming van huis en kunst. Allemaal moeten ze in het reine komen met hun herinneringen. Nederlands ondertiteld. TV 5, 23.50-01.35u.

Informatief

City of ants. Natuurdocumentaireserie over een van de meest succesvolle insecten ter wereld: de mier. Het succes van de mier ligt in de onderlinge samenwerking, een evolutionair ontwikkelde eigenschap waar ze zo’n 100 miljoen jaar geleden mee begonnen. Hoe weet de mier wat te doen? Wetenschappers neigen steeds meer naar de verklaring dat individuele mieren functioneren als de cellen in een lichaam. National Geographic Channel, 18.00-19.00u.

Zomergasten. Jelle Brandt Corstius presenteert voor het tweede jaar Zomergasten. Eerste gast deze zomer is Marc-Marie Huijbregts. Cabaretier, zanger en presentator Huijbregts beleefde zijn doorbraak in 1999 op het Cameretten Festival, waar hij zowel de jury- als de publieksprijs won. Hij werd bij een groot publiek bekend met verschillende tv-programma’s, zoals Dit was het nieuws en Marc-Marie in ’t Wild. Ook is hij vaste gast bij De Wereld Draait Door. Ned.2, 20.15-23.20u.

South Pacific. BBC-natuurreeks over de Stille Oceaan. De eilanden in de Stille Zuidzee zijn de meest afgelegen in de hele wereld. Hun afzondering zorgde voor verrassende diersoorten. Ook de cultuur van de mensen die er leven is uniek. Op Pinkstereiland vieren de mannen de jaarlijkse oogst door vanaf twintig meter hoge houten stellingen te springen. Afl.1: Ocean of islands. Canvas, 21.00-21.50u.

Beste uit 30 jaar TV Show. Wegens het 30-jarig bestaan van de TV Show een selectie van hoogtepunten: fragmenten van gesprekken die Ivo Niehe voerde met onder anderen Roald Dahl, Herman Brood en Carla Bruni. Ned.1, 22.40-23.30u.