Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Wielrennen

Touroverwinning kan Cadel Evans niet meer ontgaan

Cadel Evans tijdens de 42,5 kilometer lange tijdrit van vandaag, waarin hij veel beter reed dan Andy Schleck en daardoor de eindoverwinning in de Tour pakte.
Cadel Evans tijdens de 42,5 kilometer lange tijdrit van vandaag, waarin hij veel beter reed dan Andy Schleck en daardoor de eindoverwinning in de Tour pakte. Foto AFP / Lionel Bonaventure

De Australiër Cadel Evans heeft zo goed als zeker de Tour de France gewonnen. In de tijdrit van vandaag was hij 2:30 sneller dan Andy Schleck en daarmee de nieuwe geletruidrager.

Het tijdverschil was genoeg om de achterstand van 57 seconden in het algemeen klassement om te zetten in een comfortabele voorsprong.

Met alleen de etappe naar Parijs van morgen nog te gaan, een rit waarin volgens ongeschreven wielerwetten niet wordt gedemarreerd voordat de Champs-Élysées bereikt is, lijkt de eindoverwinning Evans niet meer te kunnen ontgaan. Hij heeft nu een voorsprong van 1:34 op Andy Schleck. Andy’s broer Fränk staat derde op 2:30. De top-5 wordt volgemaakt door Thomas Voeckler (op 3:20) en Alberto Contador (op 3:57).

De tijdrit zelf ging naar de Duitser Tony Martin, die in 55:34 de snelste van allemaal was. Evans werd tweede op zeven seconden, voor nummer drie Alberto Contador. Lieuwe Westra was de beste Nederlander; hij werd achttiende.

Cadel Evans won de vierde etappe van deze Tour, toen het peloton de Muur van Bretagne op reed. In de Pyreneeën kon hij constant mee met de andere klassementsrenners, maar liet hij zich niet prominent zien. Tijdens de twee grote Alpenetappes van donderdag en gisteren moest hij veelvuldig solo in de achtervolging op onder anderen Andy Schleck. Met succes, want hij wist het verschil in het klassement binnen de minuut te houden. Dat was vandaag genoeg om om te buigen in een overwinning.

Lees ook de Tourcolumn van vandaag.