thuiskoktips

Franse vrouwen

Mireille Guiliano schreef verschillende boeken over ‘Franse vrouwen’: Franse vrouwen worden niet dik, Franse vrouwen in alle seizoenen en De vrouwelijke touch. Het laatste boek gaat over vrouwen in het bedrijfsleven – Guiliano was zelf jarenlang CEO bij het grote champagnemerk Clicquot en werkte in New York.

Zelf is ze een succesvolle, slanke Franse vrouw, met als belangrijkste aandachtspunten ontbijten, lunchen en dineren. Om andere vrouwen ook van het goede leven te laten genieten schreef ze haar boeken. En om het makkelijker te maken ook werkelijk goed te eten, voegde ze er een apart kookboek aan toe dat dit jaar bij de Arbeiderspers verscheen: Waarom Franse vrouwen niet dik worden. Het kookboek. Het is geen dieetboek, haar zorg is dat mensen driemaal daags goed eten zodat ze niet in de wereld van de nootjes en zoutjes en koekjes terechtkomen. Gewoon lekker eten als een Française en slank genoeg blijven om ook zo elegant te zijn als een Française. Dat is een nastrevenswaardig ideaal.

De beste markt van Nederland

De vrijdagmarkt in Bilthoven, de vrijdagmarkt in Maastricht en de woensdagmarkt van Etten-Leur zijn genomineerd voor de titel ‘Beste markt van Nederland’ door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Het HBD organiseert al jaren zo’n verkiezing, waarbij eerst op grond van ingevulde vragenlijsten negen markten genomineerd worden. Die worden dan bezocht door deskundigen van het bedrijfschap en dan wordt de lijst teruggebracht tot drie. In het najaar wordt de winnaar bekendgemaakt.

Het HBD let op allerlei dingen, buurtfunctie, algehele voorzieningen, maar ook op dingen als een breed assortiment of, zoals in Maastricht, een vismarkt die tot over de landsgrenzen een reputatie geniet.

Vorig jaar ging de zaterdagmarkt in Helmond met de eer strijken en versloeg daarmee de dinsdagmarkt van Amsterdam-Osdorp. Het valt wel op dat veel van de finalisten in het zuidelijke deel van Nederland liggen – toch al een beetje dichter bij Frankrijk…

Artisjokken

De artisjokkentijd is zomer en najaar. Dus nu. Wie artisjokken wil eten moet meestal naar de markt, in supermarkten worden ze zelden aangetroffen en groenteboeren zijn helaas zeldzaam geworden.

Een artisjok is de bloemknop van een distelsoort. Als je hem door zou laten groeien, laat hij een paarse, sprieterige bloeiwijze zien die nogal lijkt op die van een kleinere distel. Het oneetbare ‘hooi’ in het hart van de artisjok is het gedeelte dat later kleur krijgt en naar buiten komt.

Artisjokken zijn goed als de blaadjes groen zijn (geen bruine punten) en goed gesloten. Als ze al open staan is de artisjok zijn hoogtepunt voorbij.

Artisjok heeft een beetje bittere smaak en laat zich, als je hem los eet, het best combineren met water. Wijn kan er maar moeilijk tegenop. Maar misschien weet Harold Hamersma hier een oplossing.