Zeker 84 doden bij schietpartij op Noors eiland


Bij de schietpartij op het jongerenkamp op het Noorse eilandje Utoya zijn gisteren zeker 84 doden gevallen. Verwacht wordt dat dat aantal nog verder oploopt. Eén man is gearresteerd en wordt verdacht van de schietpartij én de bomexplosie in Oslo. Dat meldt de Noorse politie.

Gewonden worden geholpen na de schietpartij op het eiland Utoya. Foto AFP / Svein Gustav Wilhelmsen.

Gewonden worden geholpen na de schietpartij op het eiland Utoya. Foto AFP / Svein Gustav Wilhelmsen.Gewonden worden geholpen na de schietpartij op het eiland Utoya. Foto AFP / Svein Gustav Wilhelmsen.

Het nieuws dat vandaag binnenkomt rond het drama in Noorwegen, wordt bijgehouden in dit liveblog.

De schietpartij volgde gisteren op een bomexplosie in de Noorse hoofdstad Oslo, waarbij (voor zover nu bevestigd) zeven mensen om het leven kwamen. Een 32-jarige man uit Noorwegen is gearresteerd. Hij zou rechtsextremist en islamcriticus zijn. Er werden ook onontplofte explosieven gevonden op het eiland.

Een 16-jarige die de schietpartij overleefde, vertelt wat er precies gebeurde:

“We hadden ons verzameld in het hoofdgebouw om over de gebeurtenissen in Oslo te praten, toen we plotseling schoten hoorden. We dachten eerst dat het niets was, maar toen begon iedereen te rennen. Ik zag een man verkleed als agent, met oordoppen in. Hij zei dat hij iedereen wilde verzamelen en begon toen op mensen te schieten. We renden naar het strand en begonnen te zwemmen.”

Volgens de getuige bleef de dader schieten op mensen die het water in gevlucht waren, terwijl anderen het bos in renden of in gebouwen schuilden. Hij zou dertig minuten vrij spel hebben gehad voordat de eerste hulpdiensten arriveerden.

Het aantal doden zou nog verder kunnen oplopen, omdat veel slachtoffers nog in kritieke toestand verkeren. Hulpdiensten zoeken nog steeds naar lichamen in het water, meldt de BBC.

Explosie in Oslo

Bij de bomexplosie in Oslo, eerder op de dag, werden overheidsgebouwen beschadigd. De Noorse premier Jens Stoltenberg was niet aanwezig op het moment van de explosie. Er vielen zeker zeven doden en een aantal andere mensen raakte zeer ernstig gewond. Vier van de zeven dodelijke slachtoffers zijn inmiddels geïdentificeerd.

Een motief van de dader is nog niet bekend, maar aangenomen wordt dat de twee gebeurtenissen met elkaar te maken hebben omdat ze beiden gericht waren op de regeringspartij van premier Stoltenberg. Hij zou eigenlijk vandaag aanwezig zijn op de bijeenkomst op het eiland.

Arrestant is 32-jarige rechtsextremist en islamcriticus

Volgens de Noorse krant VG is de arrestant geen bekende van de politie en is hij alleen beboet voor een aantal verkeersovertredingen. Hij wordt in verband gebracht met rechtsextremisme en publiceerde op internet veelvuldig kritisch over de islam. Hij zou in 2009 het bedrijf GeoFrame hebben opgericht, een bedrijf dat zich naar eigen zeggen bezighoudt met de teelt van groenten, wortels en knollen. Bedrijven in deze sector hebben toegang tot grote hoeveelheden kunstmest, waar explosieve stoffen in zitten die gebruikt kunnen worden bij de fabricatie van bommen.

Van de verdachte dook vannacht ook zijn vermoedelijke Facebookpagina op, maar die werd later geblokkeerd. Hij gaf op zijn profiel aan een conservatieve christen te zijn en plaatste vooral YouTube-muziekvideo’s. Ook circuleert er een Twitteraccount van de arrestant op internet, waar één tweet van 17 juli dit jaar op te vinden is. Daarin zou hij de beroemde filosoof John Stuart Mill citeren: “One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.”

De politie van Oslo zei tijdens de persconferentie van vanmorgen dat de verdachte, afgaande op wat hij online plaatste, een rechts georiënteerde Christenfundamentalist genoemd kan worden.

‘Geen terroristische organisatie, daden van één man’

Het appartement van de verdachte werd gisteravond onderzocht, liet de Noorse politie weten. Een bron binnen de politie zei dat de gebeurtenissen “vermoedelijk niet gelinkt zijn aan welke terroristische organisatie dan ook. Dit lijkt op het werk van één gek. Dit is meer het Oklahoma City van Noorwegen dan het 9/11 van Noorwegen.” Oklahoma City was in april 1995 het doelwit van een bomaanslag door de Amerikaan met anti-regeringsmotieven Timothy McVeigh, waarbij 168 mensen omkwamen.

De dader zou meewerken aan het politieonderzoek.

Reacties uit Noorse politiek

“Dit is het meeste gewelddadige dat ons overkomen is sinds de Tweede Wereldoorlog”, zei Geir Jørgen Bekkevold van de Christelijke oppositiepartij. De premier Stoltenberg weigerde zich vooralsnog uit te laten over wie erachter zat, maar zei wel dat “geen enkele bom en geen enkele kogel ons de mond kan snoeren”.

Vanaf 8:00 vanmorgen hield Stoltenberg een persconferentie. Hij zei daar dat het nog te vroeg is om conclusies te trekken over het motief van de dader en of hij alleen te werk ging. Hij voegde eraan toe dat het een “nationale tragedie” is voor het “kleine, maar trotse” land dat nu “steun bij elkaar moet zoeken”.

Het eiland Utoya

Bekijk het eiland Utoya op een luchtfoto en in Google Maps:

Een eergisteren genomen luchtfoto van het eiland Utoya, waar gisteren de schietpartij plaatsvond.

Een eergisteren genomen luchtfoto van het eiland Utoya, waar gisteren de schietpartij plaatsvond.Een eergisteren genomen luchtfoto van het eiland Utoya, waar gisteren de schietpartij plaatsvond.


Grotere kaart weergeven

Lees hier ons liveblog van gisteren en hier dat van vandaag.