Te veel mannen, te weinig geld

Hoe meer alleenstaande mannen er in een Amerikaanse stad wonen ten opzichte van het aantal alleenstaande vrouwen, hoe groter de gemiddelde schulden er zijn en hoe meer credit cards mensen er hebben. Dat ontdekten Amerikaanse psychologen, die daarna aantoonden dat de sekseratio die mensen om zich heen zien, beïnvloedt hoe mannen met geld omgaan (Journal of Personality and Social Psychology, 18 juli online).

De onderzoekers lieten hun proefpersonen een nepkrantenartikel lezen over demografische veranderingen in hun regio. Mannen die het artikel ‘Minder vrouwen voor elke man’ lazen, zeiden daarna (in een als ongerelateerd gepresenteerd onderzoek) dat ze van plan waren minder te sparen en meer geld dat ze niet hadden uit te geven met hun credit card, dan mannen die het artikel ‘Minder mannen voor elke vrouw’ hadden gelezen. De artikelen beïnvloedden het uitgavenpatroon van vrouwen niet. Mannen én vrouwen die net over vrouwenschaarste hadden gelezen, vonden wel dat Valentijnsgeschenken en verlovingsringen duurder moesten zijn dan mensen die over mannenschaarste hadden gelezen.

De strijd om een partner zet Amerikaanse mannen aan tot geld uitgeven, aldus de onderzoekers. Chinese mannen blijken bij vrouwenschaar ste juist meer te sparen – vast om een bruid te kunnen betalen.

Ellen de Bruin