'Strand Utøya lag vol lichamen'

Politicus Bjørn Jarle Røberg Larsen kent veel van de kinderen die op het eiland Utøya zaten. Ze stuurden hem sms’jes terwijl de dader nog vrij rondliep.

Bjørn Jarle Røberg Larsen zag het helemaal voor zich: een rustig dagje Tour de France. De Noorse renners blinken dit jaar uit. Hij verheugde zich. „Ik had me net geïnstalleerd op de bank toen de bom in Oslo afging”, vertelt de 38-jarige politicus van de lokale Arbeidspartij in Hedmark, zo’n 150 kilometer ten noordoosten van Oslo. „Mijn kind zat op schoot. En toen: boem. Iedereen in rep en roer.”

Niet lang na de aanslag in Oslo kwamen de eerste sms’jes binnen van jongeren uit zijn kiesdistrict die bij het socialistische jeugdkamp op het eiland Utøya zaten. „Ze schreven me vanuit bomen en grotten. Bellen durfden ze niet, bang dat de dader hen zou opsporen door het geluid.” Wat hij terugschreef? „Zorg dat je niet gezien wordt. En zorg goed voor elkaar.”

De kinderen vertelden hem dat een man in politie-uniform op de boot naar het eiland was gestapt. ‘Een routinecontrole’, zou hij tegen de schipper hebben gezegd. ‘Vanwege de bomaanslag in Oslo.’ Een paar minuten na aankomst trok de man – volgens de Noorse televisie een West-Europeaan – zijn pistool en begon te schieten. ‘Meer dan honderd schoten’, sms’te een meisje naar Røberg-Larsen.

De jongeren zagen ook dat na de schietpartij steeds meer mensen het eiland per boot naderden. Die wilden met eigen ogen zien wat zich op Utøya afspeelde. „Kort daarvoor hadden kinderen in paniek geprobeerd van het eiland weg te zwemmen. Een onwerkelijke gedachte”, zucht de politicus.

Het water was volgens hem koud: zo’n zeventien, achttien graden. En de afstand naar het vaste land is 1 kilometer. Berichten op Twitter dat kinderen al zwemmende door de dader werden neergeschoten kan hij niet bevestigen. „De gesprekken zijn kort, het is nog erg vers. Morgen hoop ik meer te horen.”

Op het nieuws hoorde Røberg-Larsen gisteravond de verhalen van mensen die het eiland per boot probeerden te bereiken. „Het strand lag vol lichamen. Twintig, dertig? A huge number. ” De Noorse politie houdt het op „negen of tien doden”.

Volgens Røberg-Larsen organiseert de Arbeiderspartij al vijftig jaar jeugdkampen op het eiland. „Utøya is eigendom van de partij”, legt hij uit. Dit jaar bereidden 700 jongeren – van wie de jongste dertien is en de oudste 25 – zich daar voor op de verkiezingen in september.

    • Danielle Pinedo