Manifest dader: heropgerichte ‘ridderorde’ en doelen in Nederland

The barn on the farm rented by Anders Behring Breivik is seen in the small rural region of Rena, 150 km (93 miles) north of Oslo, July 23, 2011. Breivik was arrested after Friday's massacre of young people on a tiny forested holiday island that was hosting the annual summer camp for the youth wing of Norway's ruling Labour party. The 32-year-old Norwegian was also charged for the bombing of Oslo's government district that killed seven people hours earlier. REUTERS/Cathal McNaughton (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW)
The barn on the farm rented by Anders Behring Breivik is seen in the small rural region of Rena, 150 km (93 miles) north of Oslo, July 23, 2011. Breivik was arrested after Friday's massacre of young people on a tiny forested holiday island that was hosting the annual summer camp for the youth wing of Norway's ruling Labour party. The 32-year-old Norwegian was also charged for the bombing of Oslo's government district that killed seven people hours earlier. REUTERS/Cathal McNaughton (NORWAY - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) De boerderij van de verdachte. Foto Reuters / Cathal McNaughton

Anders Breivik, de Noorse man die heeft bekend vrijdag in Oslo een bomexplosie te hebben veroorzaakt en later ruim tachtig mensen te hebben doodgeschoten op het eiland Utøya, zou zijn daden min of meer ‘aangekondigd’ hebben in een 1.500 pagina’s tellend manifest.

In het document, getiteld ‘Onafhankelijheidsverklaring van Europa’, beschrijft Breivik de aanzet naar zijn daad, hoe je voor te bereiden op een revolutie en welke excuses aan te voeren zijn om een eigen bom te maken en af te laten gaan.

Heropgerichte ridderorde, waaronder Nederlander

In het document dat hij stuurde aan rechtse politici in Finland wordt, zo lazen NRC-redacteuren Ellen de Bruin en Dick van Eijk, melding gemaakt van een ridderorde die in 2002 in Londen is heropgericht, de Knights Templar, door 12 mensen, onder wie een Noor - en ook een Nederlander. In 2008 zou het aantal leden al tussen de 15 en 80 bedragen. Doelen zijn onder meer de politieke macht in Europa grijpen, Israël steunen en moslims uit Europa weren - op gewelddadige wijze:

“In order to succesfully penetrate the cultural Marxist/multiculturalist media censorship we are forced to employ significantly more brutal and breath taking operations which will result in casualties. In order for the attack to gain an influential effect, assassinations and the use of weapons of mass destruction must be embraced.” - uit het manifest

Nederlandse reactoren in lijst met mogelijke doelen

Het manifest geeft ook uitgebreide informatie over hoe een aanslag zou kunnen worden uitgevoerd; er zit een lijst met kernreactoren van diverse landen (waaronder Nederland) in. In een context van het plegen van aanslagen lijkt het document te beschrijven hoe van een kernreactor een ‘wapen’ gemaakt kan worden, door middel van bomaanslagen. Zo staat te lezen hoe met een vrachtwagen een kerncentrale is in te rijden.

Op de lijst staan de reactoren van Borssele en Dodewaard, en de onderzoeksreactoren van Delft, Petten, Wageningen, Eindhoven en Arnhem. Op de lijst staan verder reactoren in Duitsland, Griekenland, België, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Italië, Zweden, Noorwegen, Portugal, Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Bommen van huishoudartikelen

Het document beschrijft tot in detail hoe bommen met huishoudartikelen kunnen worden gefabriceerd - en dat er geen reden is voor de autoriteiten om daar lastige vragen over te stellen - en hoe daarmee terroristische aanslagen gepleegd kunnen worden.

Hij beschrijft hoe met nicotine en kogels, online vanuit China besteld, chemische wapens te maken zijn.

Schutter was lid van vrijmetselaarsloge

De schutter was lid van een vrijmetselaarsloge in Oslo: de loge St. Olaus til de tre Søiler (een van de grootste, misschien wel de grootste loge van het land met circa duizend leden). Erg onduidelijk is hoe hij de laatste tijd aan de kost kwam. Volgens de Noorse Belastingdienst (inkomens van alle Noren zijn openbaar), had hij in 2009 (meest recente jaar) een inkomen van 0 kronen, wel een vermogen van 390.171 kronen (ruim 50.000 euro). Hij betaalde dat jaar geen inkomstenbelasting. De jaren ervoor was zijn inkomen enkele honderden euro’s. Wel had hij in 2007 nog een vermogen van 631.663 kronen (80.000 euro).

In het manifest beschrijft hij ook hoe leden van de ridderorde aan geld zouden kunnen komen en hoeveel nodig is voor een aanslag.

Anti-islamitische ideologie

Volgens de opsteller van het manifest moeten moslims worden verdreven uit Europa. In detail wordt uitgelegd hoe en in welke stappen. Zo moeten volgens het document eerst alle moslims uit West-Europa worden verdreven, daarna uit Oost-Europa. De schrijver beschrijft hoe Europa er dan uit komt te zien.

Een andere verwijzing naar God maakt hij in een opmerking over de genade die hij zal ontvangen na zijn daad:

“Nevertheless, screwing around outside of marriage is after all a relatively small sin compared to the huge amounts of grace I am about to generate with my martyrdom operation.”

Video met ‘onafhankelijkheidsverklaring’

In een YouTube-filmpje (inmiddels verwijderd, maar nog te zien bij LiveLeak) met ongeveer dezelfde strekking monteerde hij teksten over de ‘Onafhankelijkheidsverklaring’ tussen afbeeldingen van middeleeuwse strijders. In de laatste seconden verwerkt hij ook zichzelf erin. Het filmpje werd gisteren geüpload.

Van zowel het manifest als het filmpje valt nog niet te bevestigen dat ze echt van de man komen, maar dat zal in de komende dagen duidelijk worden. De Noorse kranten VG en Aftenposten noemen het manifest in elk geval echt. Die laatste krant noemt het manifest een ‘terreurdagboek’.

Lugubere verwijzing naar politie-uniform

Tegen het einde van het document schrijft hij een lugubere verwijzing naar de gebeurtenissen op het eiland Utøya, waar hij het vuur opende in het uniform van de Noorse politie: “First coming costume party this autumn, dress up as a police officer. Arrive with insignias:-) Will be awesome as people will be very astonished:-)”

Als laatste schrijft hij “ik geloof dat dit mijn laatste bijdrage is. Het is nu vrijdag 22 juli, 12:51.”

Bekentenis

De man die na de anderhalf uur durende schietpartij werd gearresteerd, bekende vandaag tegenover de politie. Hij zou bereid zijn mee te werken aan het politieonderzoek en willen praten over zijn daad.