Schippers Europees kampioen meerkamp

Atlete Dafne Schippers is in Tallinn Europees juniorenkampioen op de meerkamp geworden. Het betekende haar tweede grote juniorentitel binnen een jaar. Vorig jaar werd ze in het Canadese Moncton wereldkampioen.

Schippers (19) kwam in het warme Tallinn na zeven onderdelen uit op een puntentotaal van 6.153. Net geen persoonlijk record; dat stond sinds mei van dit jaar op 6.172 punten. Met die laatste score dwong ze een nominatie voor de Olympische Spelen in Londen af. Het zilver was voor de Duitse Sara Gambetta (6.108) en derde de Letse Laura Ikaunice (6.063).

Schippers is al zo goed dat ze zich heeft geplaatst voor de WK senioren, volgende maand in Daegu. Maar daar prefereert ze de 200 meter.

De juniorenkampioene geldt als het grote atletiektalent in Nederland. Haar trainer Bart Bennema zei ooit in deze krant dat Schippers’ grote voordeel haar snelheid is. „Aan techniek en kracht kun je werken, maar atletes die van nature snel zijn hebben op de meerkamp een groot voordeel. Op de loopnummers worden de meeste punten verdiend en voor ver- en hoogspringen is snelheid de basis.”

Sprintster Jamile Samuel won de zilveren medaille op de 100 meter in een persoonlijk record van 11,43 seconden, een verbetering van eenhonderdste seconde. De titel ging naar de Britse Jodie Williams in een kampioensrecordtijd van 11,18 seconden.

Madiea Ghafoor was de derde Nederlandse die gisteren een medaille won. Zij werd verrassend derde op de 400 meter. Overigens na een diskwalificatie van de Roemeense Bianca Razor, die als tweede was geëindigd. Door de ingreep van de jury schoof Yulia Yurenya uit Wit-Rusland door naar de tweede plaats en Ghafoor naar derde. De tijd van de Nederlandse was 53,73 seconden.