Noorwegen in shock door terreur

An injured woman is assisted from a damaged building in Oslo, Norway on Friday, July 22, 2011 after a bomb ripped open buildings in the heart of Norway's government. (AP Photo/Scanpix, Morten Holm)

Bij een bomaanslag en een schietpartij in Noorwegen zijn vrijdag minstens zeventien mensen omgekomen. Het gaat om het ergste geweld in het Scandinavische land sinds de Tweede Wereldoorlog. De Noren, niet gewend aan terroristische aanslagen, hebben geschokt gereageerd. De politie heeft een 32-jarige autochtone Noor aangehouden.

Rond half vier ontplofte een bom bij regeringsgebouwen in het centrum van de hoofdstad Oslo. Daarbij vielen zeven doden en tientallen gewonden. De ravage is enorm. Ook het gebouw van premier Jens Stoltenberg raakte zwaar beschadigd. Hij zelf was op dat moment elders.

Kort na de explosie in Oslo opende een man het vuur op het eilandje Utøya, zo’n 35 kilometer van de Noorse hoofdstad, waar honderden jongeren van de regerende Arbeidspartij een zomerbijeenkomst bijwoonden. De man droeg volgens ooggetuigen een politie-uniform.

Op het eiland vielen volgens de politie „ten minste tien doden”. Maar premier Stoltenberg, die de jongeren zaterdag zou toespreken, zei te vrezen dat het dodental op het eiland zou oplopen. Hij sprak van „een laffe aanval op onschuldige burgers”. Volgens ooggetuigen lagen er zeker twintig lichamen langs de kust.

De politie gaat ervan uit dat beide aanslagen het werk van dezelfde dader zijn. Zijn motief is nog onduidelijk. Volgens de Noorse media behoorde de uitgebrande auto die voor het kantoor van de premier werd gevonden aan hem toe.

Na de aanslagen bleef het nog uren onrustig in Oslo omdat gevreesd werd voor meer explosies. Op het eiland werden explosieven gevonden die niet zijn ontploft.

Doelwit Noorwegen: pagina 2-5