Noorse premier na schietpartij: jeugdparadijs werd hel

De Noorse premier Jens Stoltenberg tijdens de persconferentie. Screenshot NRK
De Noorse premier Jens Stoltenberg tijdens de persconferentie. Screenshot NRK

“Wat een paradijs voor mijn jeugd was, is tot een hel verworden.” Zo kwalificeerde de Noorse premier het drama op het eiland Utoya, waar gisteren een man het vuur opende op een jeugdkamp en zeker 84 mensen doodschoot.

Hij zei verder dat het nu belangrijk is dat de slachtoffers en hun naasten bijgestaan worden na deze “nationale tragedie” en dat belangrijk is dat de motieven van de dader, die vermoedelijk ook achter de bomaanslag op regeringsgebouwen in hoofdstad Oslo zit, achterhaald worden.

Gisteravond laat kwam naar buiten dat de dader rechtsextremist zou zijn en zich op internet veelvuldig kritisch uitliet over de islam. Tijdens de persconferentie wilden Stoltenberg en de Noorse minister van Justitie, Knut Storberget, daar niet op vooruit lopen en eerst meer te weten komen over het motief van de dader.

Het niveau van terrorismedreiging wordt niet opgeschroefd, liet Stoltenberg aan het eind van de persconferentie weten. Er is vooralsnog geen specifieke reden om dat te doen. Wel worden enkele gebouwen beveiligd door het leger, iets dat zelden voorkomt. Stoltenberg zei verder dat er geen bovengemiddeld grote dreiging uitgaat van rechtsextremistische groeperingen in het land.

De Noorse premier dankte andere landen voor de berichten van medeleven die gisteren gestuurd werden.

Het audioverslag van NOS tijdens de persconferentie:

Updates tijdens persconferentie

Hieronder de updates zoals ze tijdens de persconferentie binnenkwamen (en waar bovenstaande dus een samenvatting van is).

Update 8:43: De persconferentie is ten einde.

Update 8:41: We hebben in Noorwegen geen bovengemiddeld grote dreiging vanuit rechtsextremistische groeperingen, zegt Stoltenberg. Hij zegt nogmaals dat eerst meer duidelijk moet worden voordat er conclusies kunnen worden getrokken over het eventueel rechtsextremistische motief.

Update 8:38: Stoltenberg bedankt de Scandinavische landen, Europese landen, de VS en andere partijen voor de steunbetuigingen en het aanbieden van hulp. Onder andere premier Rutte en Koningin Beatrix namen gisteren contact op met Noorwegen om medeleven te uiten.

Update 8:33: Het leger is ingezet om gebouwen te beveiligen, zegt Stoltenberg. Dat is een zeldzaamheid in de Noorse geschiedenis.

Update 8:31: De Noorse minister van Justitie, Knut Storberget, staat naast Stoltenberg. Ook hij benadrukt dat nog niet geconcludeerd kan worden dat het om één dader gaat.

Update 8:27: “Noorwegen is een klein, maar trots land”, zegt Stoltenberg. “En we zullen elkaar moeten opzoeken in deze moeilijke tijden.”

Update 8:25: Ook Stoltenberg zegt dat er sinds de Tweede Wereldoorlog niet eerder zoveel burgers gedood werden op één dag. Gisteren sprak een oppositieleider soortgelijke woorden.

Update 8:21: Stoltenberg benadrukt dat niet zeker is of er één persoon achter de aanslagen zit en dat hij er niet over wil speculeren. Hij gaat nu enkel af op wat de politie zegt, en dat is dat er één persoon is gearresteerd.