Noorse politie arresteert man bij bijeenkomst nabestaanden

De Noorse premier Jens Stoltenberg (met zijn rug naar de camera) komt aan in Sundsvoll, waar slachtoffers van de schietpartij zijn opgevangen. Foto Reuters / Bjorn Larsson Rosvall

De Noorse politie heeft rond een uur vanmiddag een man aangehouden bij een bijeenkomst van slachtoffers en nabestaanden van de schietpartij op Utoya. Dat meldt de Noorse tv-zender TV2.

De man heeft een Noors uiterlijk en is door veiligheidstroepen gearresteerd bij een hotel in Sundsvoll, dat vlakbij Utoya ligt. Hij zou een mes bij zich gedragen hebben en zich niet tegen zijn arrestatie verzet hebben. Hij droeg volgens de Noorse krant Dagbladet een t-shirt en een korte broek en heeft donker haar (foto).

De arrestant heeft volgens de Noorse publieke omroep verklaard dat hij lid is van de jeugdafdeling van de partij van premier Stoltenberg en een mes bij zich droeg “omdat hij bang was”.

Bij de bijeenkomst in het hotel was de Noorse premier Jens Stoltenberg op het moment van de arrestatie aanwezig. Ook de ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken zijn in het hotel. Koning Harald en koningin Sonja zijn even na half twee ook bij het hotel gearriveerd om de slachtoffers en nabestaanden te ontmoeten.