Noorse media: schutter rechtsextremist en islamcriticus

De 32-jarige man die de politie gisteravond heeft opgepakt in verband met de schietpartij en bomaanslag in Noorwegen wordt in verband gebracht met rechtsextremisme en publiceerde op internet veelvuldig kritisch over de islam. Dat melden Noorse media.

Televisiezender TV2 stelde in het begin van de nacht dat de arrestant, wiens identiteit nog niet officieel is bevestigd, in verband wordt gebracht met rechtsextremisme. De Noorse krant VG schrijft dat hij zich in online debatten fel tegen het multiculturalisme keerde en veelvuldig berichten plaatste op de islamkritische website Document.no:

“In online debatten lijkt (de arrestant) welbelezen en iemand met krachtige meningen over de Noorse politiek. Hij huldigt zeer conservatieve standpunten, die hij ook wel nationalistisch noemde. Hij keert zich fel tegen het multiculturalisme - het idee dat verschillende groepen in een gemeenschap kunnen samenleven.”

Volgens VG is de arrestant geen bekende van de politie en is hij alleen beboet voor een aantal verkeersovertredingen. Hij zou in 2009 het bedrijf GeoFrame hebben opgericht, een bedrijf dat zich naar eigen zeggen bezighoudt met de teelt van groenten, wortels en knollen. Bedrijven in deze sector hebben toegang tot grote hoeveelheden kunstmest, waar explosieve stoffen in zitten die gebruikt kunnen worden bij de fabricatie van bommen.

Van de verdachte dook vannacht ook zijn vermoedelijke Facebookpagina op, waarop diverse foto’s van hem te bekijken zijn. Hij geeft op zijn profiel aan een conservatieve christen te zijn en plaatste vooral YouTube-muziekvideo’s van onder meer de Nederlandse DJ Armin van Buuren. Ook circuleert er een Twitteraccount van de arrestant op internet, waar één tweet van 17 juli dit jaar op te vinden is. Daarin zou hij de beroemde filosoof John Stuart Mill citeren: “One person with a belief is equal to the force of 100 000 who have only interests.”