Nederland scoort op wiskundetoernooi voor scholieren

Op de Wiskunde Olympiade eindigde Nederland op de 28ste plaats, van de 104 landen. Twee Nederlandse scholieren wonnen zilver.

„Tijdens het maken van de opgaven had ik nog niet echt het idee dat het goed ging”, vertelt Madelon de Kemp (18), aan de telefoon. Toch won ze een zilveren medaille op de Internationale Wiskunde Olympiade, die maandag en dinsdag in Nederland plaatsvond.

Madelon eindigde als 83ste van 564 deelnemende scholieren. De prijzen van de wiskundewedstrijd worden verdeeld op basis van het aantal punten dat de leerlingen behaalden. Ongeveer vijftig scholieren werden beloond met een gouden plak, de volgende honderd kregen een zilveren medaille. Madelon, net geslaagd voor haar vwo op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, is de beste Nederlandse deelnemer van dit jaar. Ook Daniël Kroes (17 jaar) uit Woerden won een zilveren medaille.

„Meetkunde is normaal gesproken mijn favoriete onderwerp, maar dat was deze keer juist de moeilijkste opdracht”, vertelt Madelon. „Het lukte me niet om hem helemaal op te lossen.” Pas gisterochtend kreeg Madelon te horen dat ze genoeg punten had gehaald voor een zilveren medaille.

Nederland was dit jaar voor het eerst gastheer van de Internationale Wiskunde Olympiade. Scholieren uit 101 verschillende landen bogen zich in Amsterdam over zes lastige opgaven. Ze kregen twee keer 4,5 uur de tijd om die vraagstukken op te lossen.

„Deze vragen waren veel leuker dan de wiskunde die ik op de middelbare school kreeg. Dat was saai en makkelijk.” Madelon haalde een 10 voor haar eindexamens Wiskunde B en D, de moeilijkste wiskundevarianten op het vwo.

De Nederlandse scholieren eindigden gezamenlijk op de 28ste plaats in het landenklassement. Voor Nederland is dat de beste klassering in meer dan twintig jaar. China eindigde op 1, gevolgd door de VS en Singapore.

Sietske Tacoma, student wiskunde aan de Universiteit van Utrecht en begeleider van het Nederlandse team, verklaart de goede prestatie door het uitgebreide trainingsprogramma. „De scholieren oefenden wekelijks met opdrachten van voorgaande olympiaden.” In 2004 en 2005 nam Tacoma zelf deel aan de wiskundewedstrijd. „Maar toen trainden we nog lang niet zo veel. En misschien hadden de Nederlandse deelnemers dit jaar toch een thuisvoordeel.”

De beste deelneemster was dit jaar de Duitse Lisa Sauermann, die als enige alle opgaven goed had. In 2005 gebeurde het voor het het laatst dat iemand een perfecte score haalde. Slechts een op de tien deelnemers van de olympiade was dit jaar een meisje. „Misschien schrikt de competitieve sfeer van de olympiade ze af”, zegt Madelon de Kemp. „Het kan ook dat meisjes banger zijn om als nerd te worden weggezet.” Maar dat is onterecht, zegt Madelon. Wiskundigen zijn niet zo stoffig als mensen vaak denken. „Het was elke avond echt heel gezellig op de meisjeskamer. En we praten heus niet alleen maar over wiskunde.”