Laatste minuten in de regen

Wie de regen beu is, kan proberen nog snel een reis naar de zon te boeken.

Zeven tips voor het boeken van een lastminutereis.

Michael (37) lacht breeduit tegen de medewerker van de lastminutebalie op Schiphol. Gisteren had de beveiligingsmedewerker nog geen idee hoe zijn vakantie eruit zou zien, nu gaat hij met zijn vrouw naar Punta Cana, een palmbomeneiland in de Dominicaanse Republiek. Kosten? 629 euro voor een retourticket.

Op de bonnefooi naar Schiphol, het gebeurt dus nog. Maar Michael is een uitzondering. Shoppen voor lastminutereizen doen we meestal online. Maar bedenk wel: een lastminutereis is niet per se een goedkope reis. „Als iedereen opeens de regen beu is, en iedereen wil opeens naar hetzelfde eiland in de zon, dan gaat natuurlijk het spel van vraag en aanbod spelen”, zegt Mirjam Dresmé van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR).

Het kan wel: een goedkope lastminute vinden. Maar de wildgroei op het web maakt deze koopjesjacht niet gemakkelijk. Alle sites lijken op elkaar. Touroperators verkopen hetzelfde aanbod onder verschillende namen op verschillende sites. Zo zijn Neckerman en VrijUit allebei onderdeel van de Thomas Cook groep. En reisbureaus hebben vaak dezelfde aanbiedingen omdat ze hun lastminutes uit een databank vissen waarin meerdere touroperators hun reizen in de uitverkoop doen.

Wat is nu de beste route naar een leuke vakantie? Zeven tips voor het vissen in de lastminute-laguna.

1 Kijk rond op Schiphol. Lastminutereizen worden vanaf vier weken voor vertrek verkocht. Maar sommige touroperators verkopen ook lastseconds aan de balie in vertrekhal 1 en 3. Lastseconds zijn meestal losse tickets, maar soms ook pakketreizen die drie dagen voor vertrek zijn geannuleerd, of nog steeds niet verkocht. De Neckermann-balie doet bijvoorbeeld dagelijks om 18.00 uur de onverkochte stoelen voor vluchten de dag erna in de uitverkoop. De extra korting kan oplopen tot 30 procent. De superkoopjes worden in plexiglas op de balie geplaatst en komen niet altijd online. Een retourtje Alanya voor 99 euro bijvoorbeeld, inclusief luchthavenbelasting. Of een weekje Ibiza voor 255 euro, mét vlucht en driekamerappartement.

In vertrekhal 1, bij de lastminutebalie van de Sundio groep, verkoopt ook reisbureau Elizawashere haar lastseconds (vanaf drie dagen voor vertrek). Het reisbureau beweert oog te hebben voor authentieke omgevingen, bijvoorbeeld een hotel in een oud klooster in een sinaasappelboomgaard op Cyprus, of een hotel met een tabaksplantage als achtertuin op Tenerife. Deze opties kosten op het moment van schrijven, voor een week in het hoogseizoen met vlucht en huurauto, ongeveer 1.000 en 800 euro per persoon.

Bij vliegmaatschappijen wordt meestal geen extra korting gegeven. Vroegboeken is verstandiger.

2 Ga naar Ltur. Aparte vermelding op Schiphol verdient Ltur. De Duitse touroperator is al twaalf jaar gevestigd in vertrekhal 3 en verkoopt uitsluitend lastminutes. Ltur filtert niet uit de gezamenlijke databanken van de Nederlandse operators, maar werkt uitsluitend met een eigen database waar zij losse ‘bouwstenen’ (afgeprijsde hotels en tickets) uit vist. Zo zit je niet aan bepaalde hotels of vertrekdata vast. Boek bijvoorbeeld een tiendaags all in verblijf op een luxe hacienda in Malaga mét eigen huurauto voor 1.109 euro. Ook online: ltur.nl

3 Boek bij het juiste bureau. Reisbureaus die ook een stenen vestiging hebben zijn doorgaans goedkoper dan online-aanbieders , blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Expedia hoort het vaakst bij de goedkoopste sites , gevolgd door Arke en D-reizen . VakantieXperts , Toerkoop en Globe horen het vaakst bij de duurste, aldus de Consumentenbond.

4 Boek vanuit het buitenland. Soms is het voordeliger om vliegtickets te kopen in het buitenland. De Duitse website swoodoo.de graast andere websites af naar goedkope tarieven en is een goed startpunt. Via swoodoo kost een retourtje Amsterdam-Curaçao in september op het moment van schrijven bijvoorbeeld 535 euro, terwijl het goedkoopste ticket 576 euro kost in dezelfde periode op cheaptickets.nl.

5 Wees flexibel met de bestemming. Als touroperators te veel reizen hebben ingekocht aan de zuidkant van de Middellandse Zee, dan gaat u toch gewoon naar de soek in Marrakech, in plaats van naar de Acropolis in Athene? Zon is zon.

6 Kies voor lastminuteluxe. Executivetravel.nl, silverjet.nl en odysseus.com hebben ook lastminutes. De overkoepelende website luxevakantiesxl.nl filtert aanbiedingen uit de drie sites én uit de databanken van grote touroperators. Zij selecteert de luxere lastminutes op prijs, regio en aantal sterren (drie plus). Kuoni heeft ook exclusieve aanbiedingen op haar site kuoni.nl, samengesteld uit het aanbod van de hotels en maatschappijen waar zij rechtstreeks contact mee heeft. Bijvoorbeeld een 16-daagse rondreis door Costa Rica van 1.912 voor 1.479 euro. De hotels (drie sterren plus) mag u zelf selecteren uit een lijst.

7 Kijk op veilingsites. Op vakantieveilingen.nl worden pakketreizen bij opbod verkocht. Prijzen beginnen bij 1 euro. Zo kán een juweeltje voor een grijpstuiver over de toonbank gaan. Maar dat is geluk hebben. Een achtdaagse reis voor twee personen naar een ‘ultra’ all in vijfsterrenresort in Alanya gaat op het moment van schrijven bijvoorbeeld voor 440 euro per persoon onder de hamer. Op D-reizen.nl kost hetzelfde pakket ongeveer 600 euro per persoon als je een dag later vertrekt.

    • Rolinde Hoorntje