Kortkolom kunst

Paradiso omzeilt btw-verhoging

Amsterdam. Poppodium Paradiso omzeilt de btw-verhoging op concertkaartjes door in plaats van een podium een circustent neer te zetten bij de eerste editie van het Magneet Festival in Amsterdam. De openluchttent is bedoeld als ‘statement’ over de btw-verhoging van 6 naar 19 procent op tickets voor theater- en muziekvoorstellingen. Die verhoging geldt namelijk niet voor circus, pretpark, bioscoop of dierentuin. „Alleen het zogenaamde ‘platte vermaak’ blijft ongestraft”, stelt Paradiso. Op het Magneet Festival staan theater en muziek geprogrammeerd. Het vindt plaats van 19 tot en met 21 augustus. (Novum)

Bezoekersrecord voor Metropolitan Museum

Amsterdam. Het afgelopen jaar hebben bijna 5,7 miljoen mensen een bezoek gebracht aan het Metropolitan Museum of Art in New York. Dat is het grootste aantal bezoekers voor het museum in veertig jaar, aldus The New York Times vrijdag. Het bezoekersaantal, dat vorig jaar nog 400.000 lager lag, nam toe dankzij enkele grote tentoonstellingen. Een van de populairste was Alexander McQueen: Savage Beauty, over de modeontwerper die vorig jaar op 40-jarige leeftijd zelfmoord pleegde. Sinds mei kwamen ruim een half miljoen mensen op de tentoonstelling af. (Novum)

Jacksons willen weer concert voor Michael

Los Angeles. De familie van Michael Jackson gaat opnieuw een poging doen om een herdenkingsconcert voor de overleden zanger te organiseren. Volgens de Los Angeles Times zal de familie hier maandag een persconferentie over geven. In 2009 probeerde Jacksons broer Jermaine al een herdenkingsconcert op te zetten. Het optreden werd afgeblazen toen de concertorganisator failliet ging. (Novum)