Kort nieuws Economie

NMa: Talpa moet uit RTL om SBS te kopen

Rotterdam. Talpa, het mediabedrijf van John de Mol, moet zijn belang in RTL Nederland afstoten. Dan pas mag Talpa samen met uitgever Sanoma SBS Nederland overnemen. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gisteren bekendgemaakt. Talpa heeft een belang van 26,3 procent in RTL Nederland. De Mol kreeg dat toen hij zijn (mislukte) tv-zender Tien onderbracht bij RTL. Het belang in RTL moet binnen drie jaar worden verkocht. Tot die tijd moet het worden ondergebracht in een onafhankelijke stichting. Voor ruim 1 miljard euro koopt Sanoma een belang van 67 procent in SBS, Talpa koopt de rest van de tv-zender. (NRC)

McDonald’s maakt 15 pct kwartaalwinst

Los Angeles. McDonald’s heeft in het tweede kwartaal een netto winst van 15 procent geboekt, veel meer dan analisten verwachtten. De fastfoodketen maakte in totaal 1,4 miljard dollar (1 miljard euro) winst, tegen 1,2 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2010. De verkoop van snacks steeg met 5,9 procent het meest in Europa. In de Verenigde Staten steeg de verkoop met 4,5 procent (Reuters).