Kletsnat en kil

Dit weekeinde maken we een dramatisch dieptepunt mee van de zomer. Het is op veel plaatsen nat en kil. Er valt een grote hoeveelheid regen en de temperatuur blijft steken rond 15 graden. Bijna 10 graden onder de norm voor deze tijd van het jaar. Eerder in de maand viel er op verschillende plaatsen al bijna twee keer zoveel regen als in de hele maand juli. Het is dan ook zeker dat juli 2011 als extreem natte maand de boeken in zal gaan.

Zowel vandaag als morgen komt het uiterste zuiden van het land er het beste van af. Niet dat het hier droog blijft, maar elders valt veel meer, lokaal zelfs 30 tot 50 mm.

De zomer wil maar niet op gang komen in Nederland. Er zijn wel dagen geweest waarop het aangenaam was maar een lange zomerse periode zat er tot nu toe niet in. Toch zijn er signalen van zomers herstel te ontdekken in de laatste week van juli. Na het herfstachtige weekend zet de verbetering zich volgende week langzaam in. Vanaf maandag neemt de wind af en trekt de regen naar het oosten weg. Het noordoosten van Nederland houdt er het langst last van. De temperatuur klimt langzaam uit een dal, maar is met maxima rond 19 graden nog wel benedenmaats. Normaal is de temperatuur in deze periode 23 graden. Halverwege de week krijgt de zon ook steeds meer ruimte en wordt het een graadje warmer.