Jopie neemt Parijs

Hoogvliet - wielrennen -cycling - cyclisme - stockphoto -archiefbeeld - archive - Joop Zoetemelk en Jean Nelissen - foto Cor Vos ©2006 Cor Vos

Andere tijden sportNed. 1, 22.05-22.40 uur

Het verhaal van de Tour van 1980 is al talrijke malen verteld. Na vijf tweede plaatsen wint ‘Jopie’ eindelijk de Tour de France. De koersbeelden zijn bekend en eindeloos opnieuw bekeken: de opgave van voornaamste concurrent Bernard Hinault, ploegmaat Johan van der Velde die Zoetemelk ten val brengt en de tijdrit in Saint-Etienne waar Zoetemelk de Tour definitief naar zich toe trekt.

De tweede Nederlandse Tourwinst uit de geschiedenis zorgde ook voor een volksverhuizing. Duizenden Nederlanders trokken in bussen naar Parijs en koloniseerden voor een dag de Champs Elysées, waar de rittenkoers zou aankomen. „Om er zeker van te zijn dat het zo was”, aldus een van de wielerliefhebbers. Andere Tijden doet deze trip 31 jaar later weer over met enkele van Zoetmelks dorpsgenoten, die er toen ook al bij waren.

Het regende die dag, maar dat kon de pret niet bederven. „Napoleon heeft het nooit mooier beleefd”, zei toenmalig wieler-commentator Theo Koomen op het moment dat Zoetemelk de Parijse hoofdstraat opdraaide. In de regen weerklinkt het publiek aan de kant van de weg: „Jopie, Jopie, Jopie!” Na drie weken afzien wint ‘de eeuwige tweede’ eindelijk zijn Tour.

Omstuwd door zijn supporters zien we voor het eerst iets wat op een glimlach lijkt. Ondanks de interessante invalshoek is de documentaire net iets te anekdotisch. De vreugdetaferelen van de feestende, met de politie bakkeleiende Zoetemelkaanhang zijn aandoenlijk, maar niet meeslepend: 31 jaar na dato is Zoetemelks triomf niet minder heroïsch. De huldigingen achteraf zijn dat misschien wel.

Jeroen Zuallaert