Holland Got Talent, Idols of X-Factor

Afgelopen donderdag aangekondigd in mijn stuk ‘Sla de kaasplank niet mis’ dat Gewürztraminer een klassieke combinatie vormt met Munster kaas. Maar het meest kruidige Elzas wit blijkt over nog een talent te beschikken tot het aangaan van een feilloos gastronomisch een-tweetje. En nogal een onvermoed. Bladerend in ‘What to drink with what you eat’ van Andrew Dornenburg en Karen Page stuit ik op een aanbeveling van Brian Duncan, wine director van restaurant Bin 36 in Chicago. Hij meent dat er geen betere wijn bij een gerecht van rauwe tomaten te bedenken is dan Gewürztraminer. Zijn verklaring waarom beide het goed met elkaar kunnen vinden, baseert hij op het feit dat de tomaat een vrucht is en geen groente en bovendien een vrij hoge zuurgraad heeft. Wie ‘m daarom combineert met een bijzonder fruitige wijn die eveneens hoog in zijn zuren zit, wordt weer herinnerd aan die allereerste keer dat hij of zij tomaat at. Duncan gaat zelfs nog zo ver dat hij een fool proof recept afgeeft waar de kok die niet kan koken geweldig de show mee kan stelen. Snij plakken van verschillende soorten tomaat, doe er olijfolie, zeezout en verse basilicum over en schenk er vervolgens Gewürztraminer bij. ‘People will think you are a rock star’, juicht hij. Overigens is het dan wel zaak om de Elzasser modelletjes te vermijden, omdat daarin juist het zoet wat meer de overhand heeft. Maar ‘strakkere’ alternatieven te over. Onverwacht goed, droog en sympathiek geprijsd is bijvoorbeeld Val de Vos 2010, in het Spaanse Somontano gemaakt van druiven die gegroeid hebben op de koele uitlopers van de Pyreneeën. Dat maakt deze Gewürztraminer zelf ook fris en krokant. Maar de andere karakteristieken zijn eveneens aanwezig: lychees, rozenbottels, grapefruitbitters en de spreekwoordelijke ‘gewürz’. Een aanzet tot rock star worden, verlangt in dit geval geen eindeloze audities bij Holland Got Talent, Idols of X-Factor maar € 5,50, een wandelingetje naar de HEMA plus een pond of wat tomaten. Wat die laatste betreft is nu een ding zeker: daar wordt in ieder geval nu niet mee gegooid.